Giro dell'Emilia | Alles wat je moet weten (inclusief tv tijden) over de titanenstrijd tussen Pogacar, Roglic en Evenepoel op de San Luca!

Zaterdag 5 oktober is het tijd voor de Italiaanse najaarskoers Giro dell'Emilia, met finish op de iconische San Luca-klim. 

Achtergrond Leon Janssen

Twee kilometer aan bijna 10 procent gemiddeld! Dat zijn de gegevens van de iconische San Luca, scherprechter in de Giro dell'Emilia. Deze steile klim in Bologna vormt zaterdag het toneel van een titanenstrijd tussen Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Remco Evenepoel. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Italiaanse klassieker.

Vijf keer San Luca

De San Luca staat liefst vijf keer op het menu in de Giro dell'Emilia. Bij de vijfde passage op de top van de 2 kilometer lange klim aan 9,7 procent naar het heiligdom Madonna di San Luca ligt de finish. Een aankomst die vergelijkbaar is met die van Waalse Pijl.

De eerste van die beklimmingen volgt 175 kilomeer na de start in Vignola. In die lange tocht wordt al geklommen. Eerst de Zocca (13,5 kilometer aan 4 procent), dan de Grizzana Morandi (6 kilometer aan 6 procent) en daarna de Montechiaro (3,3 kilometer aan 9,1 procent). Daarna rijden de renners naar Bologna. Daar volgt vijf keer de San Luca binnen de laatste 40 kilometer.

Pogacar, Roglic, Evenepoel

Wereldkampioen Tadej Pogacar is natuurlijk dé blikvanger op de startlijst van de Giro dell'Emilia. De Sloveen van UAE Team Emirates is als explosieve klimmer uiteraard een grote favoriet in Bologna. Maar is hij ook dé favoriet? Primoz Roglic is er namelijk ook bij. De kopman van Red Bull-BORA-hansgrohe won al drie keer op de San Luca en versloeg Pogacar vorig jaar in een rechtstreeks duel.

Ook Remco Evenepoel is van de partij. Het Belgische wonderkind van Soudal Quick-Step blinkt uit in zware heuvelklassiekers en zal dus ook hier mee gaan doen om de prijzen. In hoeverre kan hij zich meten met Roglic en Pogacar op deze aankomst? Het wordt alvast een interessante les met het oog op de Ronde van Lombardije van volgende week.

Dat deze drie coureurs dé topfavorieten zijn staat buiten kijf. Toch vinden we op de startlijst nog meer sterke renners terug voor op dit terrein. Neem onze eigen Wout Poels, die meedoet namens Bahrain-Victorious. Gek genoeg deed hij maar één keer eerder mee aan de Giro dell'Emilia.

Overige kanshebbers

Ook David Gaudu - die in goede vorm verkeert - kunnen we van voren verwachten in de finale, net als Ben Healy en het Italiaanse duo Giulio Ciccone en Andrea Bagioli van Lidl-Trek. Thomas Pidcock is dan weer de grote man bij INEOS Grenadierst, terwijl Matteo Jorgenson en Bart Lemmen namens Team Visma | Lease a Bike de kastanjes uit het vuur moeten halen.

Wie we ook zeker niet mogen vergeten is Enric Mas. De Spanjaard verkeert in topvorm en is na 'de grote drie' de renner met de meeste kans op winst in Bologna. De klimmer won Emilia al eens in 2022. Michael Woods won de Italiaanse koers nog nooit, maar behoort als muurspecialist toch écht wel bij de kanshebbers. Dat geldt ook voor Eddie Dunbar en Simon Yates.

Tot slot willen we ook nog even de ploegenoten van Pogacar (Adam Yates en Rafal Majka), Roglic (Roger Adria, Florian Lipowitz en Daniel Martínez) noemen als outsiders.

Tv en weer

Je kunt de Giro dell'Emilia zaterdag live volgen op Eurosport 1 (en betaald ook op HBO Max en Discovery+). Terwijl de mannen om 11:15 starten, zijn er pas vanaf 14:45 beelden te zien. Allereerst kun je tussen 13:00 en 14:45 kijken naar de vrouweneditie van de Italiaanse klassieker. Vervolgens is het de beurt aan de mannenwedstrijd, waarvan de finish wordt verwacht rond kwart voor vijf.

Mogelijk krijgen de renners tijdens de Giro dell'Emilia te maken met regen. Er wordt namelijk een neerslagkans van 41 procent gemeld aan het einde van de ochtend. Verderop in de middag neemt de kans op regen af. De temperaturen schomelen zaterdag in Bologna tussen de 13 en de 16 graden Celcius en er staat een matige wind.

Bekijk het originele bericht