Ondanks lang contract bij INEOS: 'Tom Pidcock naar Q36.5, besprekingen zijn gaande'

Tom Pidcock zou deze winter een overstap maken naar Q36.5, de Zwitserse ploeg die ook met Nederlandse versterkingen flink aan de weg timmert. 

Nieuws André van den Ende

De wielerwereld begint (helaas) steeds meer op de voetbalwereld te lijken met transfergeruchten over wielrenners die nog lang onder contract liggen. Meestal gaan die over Remco Evenepoel, maar de Belg gaf al aan dat hij in 2025 blijft waar hij is. Dat zou voor Tom Pidcock weleens anders kunnen zijn.

Pidcock naar nieuwe oorden?

De Brit maakt bij INEOS Grenadiers op de weg toch een ietwat teleurstellend seizoen door - al won hij wel de Amstel Gold Race en werd hij gisteren tweede in de Ronde van Emilië achter een ongenaakbare kersverse wereldkampioen Tadej Pogacar.

Pidcock heeft bij INEOS nog een doorlopend contract tot en met 2027. De olympisch kampioen mountainbiken zou desondanks toch nieuwe oorden willen opzoeken, zoals voor meer renners bij de Britse ploeg geldt.

Volgens Gazetta dello Sport-journalist Ciro Scognamiglio zou het Zwitserse ProTeam (het niveau onder de WorldTour) geïnteresseerd zijn om Pidcock over te nemen. "Het is heel goed mogelijk", ze een bron binnen de ploeg tegen de journalist, zo meldt hij op Twitter. Hij sluit zijn tweet af dat er al gesprekken gaande zijn.

Wat en wie is Q36.5?

Q36.5 is een wielerkledingbedrijf dat flink aan de weg timmert en als gevolg daarvan de profploeg van Douglas Ryder sponsor. Die naam zou je kunnen kennen als de Zuid-Afrikaan die jarenlang het sympathieke Team Qhubeka runde (met de diverse subsponsoren).

Dat project, waarbij de profploeg een charitatieve instelling in Zuid-Afrika steunde, kwam ten einde, maar de ploeg van Ryder maakte een doorstart. Dat is Q36.5 Pro Cycling Team. Ze rijden op een Zwitserse licentie, maar zijn ene allegaartje van nationaliteiten.

Bekende(re) renners die op dit moment bij de ploeg onder contract staan: Giacomo Nizzolo, Tobias Ludvigsson, David de la Cruz en Jannik Steimle. De jonge Nederlander Jelte Krijnsen won onlangs als stagiair van de ploeg de Vlaamse Druivenkoers, maar hij zal komend seizoen voor Jayco-AlUla rijden.

Nederlandse inbreng

Er is komend seizoen wel Nederlandse inbreng bij de ploeg. Sjoerd Bax komt over van UAE Team Emirates omdat hij meer voor eigen kans wil rijden en dat geldt ook voor Milan Vader, die overkomt van Visma | Lease a Bike. Als Pidcock daadwerkelijk komt, zullen ze zich allicht toch nog moeten wegcijferen in grote koersen.

Bij de ploeg werken ook twee Nederlanders in de omkadering. Aart Vierhouten en Rik Reinerink zijn er ploegleider. Vierhouten reed als renner lange tijd bij Rabobank; Reinerink heeft als prof een verleden bij Bankgiroloterij en Skil-Shimano.

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht