Taco van der Hoorn vond steun bij drie vrienden uit het peloton: 'Had eigenlijk al geaccepteerd dat ik geen wielerprof meer zou zijn' 

Taco van der Hoorn is terug! Maar hij dacht dat z'n leven als prof voorbij was. In die periode vond hij steun bij drie goede wielervrienden uit het profpeloton.

Achtergrond André van den Ende

Weet je het nog? 2022 was het. Taco van der Hoorn (nu 30) won bijna een Touretappe. En niet zomaar eentje, namelijk de kasseienrit naar Arenberg. Het was een van de laatste wapenfeiten van de sympathieke geboren Rotterdammer. Het voorjaar erna koerste hij nog wel, maar in de Ronde van Vlaanderen kwam hij hard ten val.

Van der Hoorn was in z'n hoofd al gestopt

Hij liep een zware hersenschudding op die voor heel veel problemen zorgde. Meer dan anderhalf jaar lag hij eruit. Hij was al zwaar vemoeid als hij een kort ritje op de stadsfiets maakte. Kon niet lang in het licht zijn. Van der Hoorn ging kortom door een diep dal.

Nu is hij terug, en hoe! Want Van der Hoorn won vorige week, nog niet zo heel erg lang na z'n rentree in het profpeloton, op fraaie wijze de Betcity Elfstedenrace.

Maar Van der Hoorn dacht eigenlijk dat hij nooit meer zou koersen. Hij was afgelopen januari nog bezig met wat hij in de toekomst zou moeten gaan doen. Dat vertelt hij aan het AD.

"Ik heb toen heel veel nagedacht. Wat wil ik gaan doen. Reizen? Studeren? Werken? Allemaal dingen die ik toen fysiek ook nog niet kon, maar die opties waren toen reëler dan weer te koersen. Op dat moment had ik eigenlijk al geaccepteerd dat ik geen wielerprof meer zou zijn. Dat gaf me gek genoeg ook wel weer wat rust."

Steun bij wielervrienden

Tijdens die zware periode vond Van der Hoorn veel steun bij drie vrienden die hij maakte in het peloton. Vroeger woonde hij samen met Jan Willem van Schip - Van der Hoorn woont tegenwoordig in Andorra - maar ook Thymen Arensman en Martijn Tusveld zijn inmiddels goede vrienden. Hij belde veel met ze.

"Elke dag wel. Zij hebben mij ongelooflijk geholpen. Die vriendschappen gaan ook veel verder dan de koers. Ik wist ook wel dat ik op hen kon bouwen. Dat ik nu weer heb gewonnen, is qua timing wel lekker ja. Het is de bevestiging van wat ik zelf al wist, maar wat het grote publiek nu ook weet: ik ben er weer."

Bekijk het originele bericht