Thibau Nys: 'Ik acht mezelf ertoe in staat om de stap naar Wout en Mathieu te zetten, maar ik weet niet of dat deze winter zal zijn'

Thibau Nys staat aan de vooravond van zijn cross-seizoen, maar door ziekte heeft hij niet zoveel vertrouwen in zichzelf op het moment. 

Achtergrond Tim Beck

Dat terwijl Nys op de weg enorme stappen heeft gezet afgelopen jaar. Zo won de jongeling een rit in de Ronde van Zwitserland en was hij zelfs drie keer de beste in de Ronde van Polen. Kortom, Nys begint op de weg meer en meer klaar te raken voor het grote werk.

Nys: 'Meer klank met Wout en Mathieu'

Wie het grote werk zegt in de cross, zegt uiteraard Mathieu van der Poel en Wout van Aert, waarvan nog niet bekend is of ze komende winter überhaupt het veld induiken. Uiteraard zijn de twee wereldtoppers renners waarnaar ook Nys kijkt. Hij hoopt dan ook van harte dat ze komende winter gaan crossen.

"Ik vind het leuk om tegen hen te rijden", klinkt het in Het Laatste Nieuws. "Het haalt het niveau van de cross omhoog, en het krijgt meer 'klank' als zij erbij zijn. Winnen met Wout of Mathieu erbij is belangrijker dan zonder hen."

Ardennen

Nys is duidelijk: hij wil naar hun niveau toe. "Ik acht mezelf daartoe in staat, maar ik weet niet of dat deze winter zal zijn. In een ideaal scenario, maar dat is nu niet meer relevant (Nys is onlangs stevig ziek geweest, red.), had ik een serieuze stap kunnen zetten richting die twee mannen, denk ik. En de vraag is ook wat hun insteek is."

"Als Wout zegt dat hij gewoon wat wil crossen om erin te komen, dan is dat een ander verhaal dan wanneer hij zegt dat hij wil proberen wereldkampioen te worden."

Begin dit jaar sprak Wieler Revue met Nys over de vergelijking met Van der Poel. "Zelf zie ik Mathieu en Wout als uitzonderingen", vertelde hij toen. "We volgen eenzelfde pad, maar het is niet van deze wereld wat zij doen. Of ik de vergelijking zie tussen mijzelf en de wegrenner die Van der Poel was op twintigjarige leeftijd? Ja en nee."

"Hij was iemand die óók in een uitgedund groepje kon winnen, maar ik denk dat hij op die leeftijd meer inhoud en body had. Ik weet niet of ik zo’n atleet word als hij, want ik ben een lichter type. Ik moet het meer hebben van klimmetjes van vijf tot vijftien minuten, zoals in de Ardennen."

Bekijk het originele bericht