Steven de Jongh over Thibau Nys: 'Ik zie ook een kopie van Mathieu de wegrenner toen die een jaar of 20 was'

Thibau Nys maakte indruk met een zege in een bergetappe in de Ronde van Romandië. 

Nys

De zege in Romanidië is een volgende stap in zijn ontwikkeling, want het betekende zijn eerste triomf op WorldTour-niveau. Op het trainingskamp van Lidl-Trek eerder dit seizoen vroegen we Steven de Jongh naar de kwaliteiten van Nys.

Dat zijn er veel, aldus de Nederlander. Wat er soms nog aan schort is stabiliteit. "Hij is iemand met hoge pieken, maar ook nog iemand met diepe dalen. We willen hem dit of volgend jaar een grote ronde laten rijden. Hij gaat mee in de voorbereiding op de Giro, maar hij weet dat het door de sterkte van de ploeg lastig is om geselecteerd te worden." Normaal staat de Belg dan ook niet aan de start in Italië.

Op het WK cross in Tabor werd Nys eerder dit jaar negende. De Jongh: "Hij focust zich voorlopig ook uitgebreid op de cross, maar ik weet zeker dat hij een heel goede wegrenner kan worden. Ja, ik zie ook een kopie van Mathieu de wegrenner toen die een jaar of twintig was."

"Heel explosief en een beetje slungelig. Het is moeilijk in te schatten hoe goed Thibau wordt, maar ik verwacht dat een grote toekomst voor hem is weggelegd."

Uitzonderingen

Nys zelf ziet dat iets anders. "Zelf zie ik Mathieu en Wout als uitzonderingen", vertelde hij op trainingskamp in Calpe. "We volgen eenzelfde pad, maar het is niet van deze wereld wat zij doen. Of ik de vergelijking zie tussen mijzelf en de wegrenner die Van der Poel was op twintigjarige leeftijd? Ja en nee."

"Hij was iemand die óók in een uitgedund groepje kon winnen, maar ik denk dat hij op die leeftijd meer inhoud en body had. Ik weet niet of ik zo’n atleet word als hij, want ik ben een lichter type. Ik moet het meer hebben van klimmetjes van vijf tot vijftien minuten, zoals in de Ardennen."