Een grensverleggende ultratocht voor een heel mooi goed doel: 24 uur fietsen zonder eindbestemming (en zonder slaap)

De 24 Cycling Club is een bijzonder, maar heel mooi initiatief. Als je op zoek bent naar een mooie uitdaging voor de zomer van 2025 is dit er zeker eentje!

We kregen veel mailtjes met mensen die hun fietservaringen met ons delen - en dat waarderen we zeer. Helaas kunnen we niet over alles een artikel schrijven, maar het verhaal van Bouwe Kuin en z'n vrienden over hun ultratocht vonden we bijzonder genoeg. Zij richtten namelijk een wielerclub op met een bijzondere missie.

Ultratocht die begon op een bierviltje

De wielerclub heet 24 Cycling Club en die 24 is niet zomaar een willekeurig gekozen getal. Kuin en z'n wielervrienden waren namelijk na deelnames aan onder andere de Marmotte en de Grenspaalklassieker van 420 kilometer op zoek naar nieuwe uitdagingen in de vorm van een ultratocht.

Die vonden ze tijdens een avond in de kroeg in Groningen. "Begin 2024 vroegen we ons af: zou het niet leuk zijn om in 24 uur zo ver mogelijk te fietsen zonder slaap en zonder duidelijke bestemming? Dat klonk als iets waar we achter konden staan. We zouden proberen zo ver mogelijk te komen door 24 uur lang met de wind mee te fietsen. Over de terugweg zouden we later nadenken. We planden onze ultra voor 29 juni 2024.

Het plan werd verder uitgewerkt op een paar bierviltjes in een kroeg in Groningen. "We wilden niet alleen fietsen; we wilden ook bijdragen aan een betere, groenere wereld en een platform creëren om mensen te inspireren. De naam van de club die we oprichtten was snel geboren: 24 Cycling Club."

De eigen tocht

De heren doen verslag van hun eigen tocht in een blog op de site van Velor - het duurzame wielerkledingmerk van Tom Leezer, waar ook Tom Dumoulin ambassadeur en investeerder is. Het plan was aanvankelijk om via de Ardennen naar de Vogezen en Duitsland te fietsen vanuit Utrecht, maar een storm aldaar veranderde de plannen. Er werd een alternatief gevonden voor hun ultratocht.

"Van Utrecht tot de kust bij Normandië zou de wind de hele reis schuin in ons voordeel uit het noordwesten waaien. Ieder van ons plande een deel van de route, waarbij we probeerden rekening te houden met handige stops, het vermijden van te veel hoogteverschillen en het wegblijven van grote steden. Vooral 's nachts zijn waterpunten schaars, dus 24/7 open tankstations zijn een zegen op je route. Onze berekeningen kwamen uit op een totale afstand van tussen de 550 en 650 kilometer."

Ze kwamen voor diverse uitdagingen te staan - de eerste was het veer over de Oosterschelde in Breskens halen.. - en prezen zich gelukkig met een McDonald's waar ze zich tegoed deden aan een niet per se heel gezonde sportmaaltijd. In de nacht raasden de uilen vlak over ze heen, maar het werd letterlijk en figuurlijk weer licht.

Kuin en consorten koersten op karakter door. "Tegen het einde van de nacht begon de vermoeidheid toe te slaan en cafeïne gels en pillen hielpen niet. Vechtend tegen de slaap bereikten we de eerste kustdorpen van Normandië. Gelukkig was er een bakker die ons voor openingstijd om 6:30 uur zijn versgebakken stokbrood wilde verkopen. De bijbehorende koffie was zeer welkom."

Na de laatste loodjes bereikten ze het tijdens de tocht geïmproviseerde einddoel. "Uiteindelijk planden we de route zo dat we zouden eindigen in Rouen, de hoofdstad van Normandië. 24 uur na ons vertrek uit Utrecht kwamen we doodmoe maar uiterst voldaan aan. We hadden een afstand van 570 km gefietst met 3.000 hoogtemeters en een totale fietstijd van 19,5 uur. De pizza op het terras was heerlijk."

Een prestatie van formaat en het is natuurlijk alleen maar echt gebeurd als het op Strava staat, dus stuurde Kuin ons een fotootje van de indrukwekkende Strava-activiteit.

Geld opgehaald voor Justdiggit

Na zo'n prestatie kun je trots op jezelf zijn, maar het stemt nog wat trotser als je er een mooi bedrag voor een heel mooi goed doel mee ophaalt. 24 Cycling Club staat dus voor duurzaamheid en het goede doel waarvoor ze fietsten draagt dat als geen ander uit. Justdiggit maakt namelijk droog land in Afrika op een natuurlijke manier weer groener en draagt zo bij aan het koelen van de aarde.

De stichting kon na de fietstocht van Kuin en de anderen een mooi bedrag bijschrijven. Iedere deelnemer kreeg voorafgaand aan de tocht een eigen donatiepagina waar mensen konden doneren. "Met onze groep hebben we al 5.000 euro opgehaald voor Justdiggit, een bedrag waar we erg trots op zijn."

Volgende editie: doe zelf mee!

Maar de eigen tocht is pas het begin. 24 Cycling Club wil een echte groene fietsbeweging worden. Dat lukt nu al deels, en ook dat stemt trots.

"Wat ons misschien nog wel trotser maakt dan het eigen bedrag dat we ophaalden, is het feit dat er al andere deelnemers uit Nederland zijn die ook van plan zijn om de tocht te gaan doen of deze al hebben gedaan. De club heeft een geweldige kickstart gehad en in totaal hebben we nu bijna 9.000 euro opgehaald. Onze droom van een wijdverspreide club fietsers die zichzelf willen uitdagen en goed doen voor het klimaat is al gedeeltelijk uitgekomen."

Gedeeltelijk, omdat er dus komende zomer weer een nieuwe tocht op het programma staat en Cycling Club 24 nog veel groter wil worden, ze willen zelfs internationaal gaan. Op 5 juli kan iedereen z'n eigen 24-uursuitdaging gaan fietsen. Aanmelden voor dit mooie initiatief kan hier.

"Dit geeft je ook de mogelijkheid om het unieke, duurzame fietsshirt te kopen dat we samen met Velor hebben ontworpen. Wie wil dat nou niet!", meldt de 24 Cycling Club nog. We sluiten ons er bij aan!

Bekijk het originele bericht