Crosskenners wegen Fem van Empel en Puck Pieterse: 'Die rijgt de wereldtitels aan elkaar zonder dat ze er weet van heeft'

De cross is los en het is de vraag wat straks de waardeverhoudingen bij de vrouwen zijn als iedereen er staat. Kan Puck Pieterse dit seizoen Fem van Empel naar de kroon steken?

Achtergrond André van den Ende

De dames rijden op de weg zondag nog de laatste etappe van de Simac Ladies Tour, maar daarna zit het wegseizoen er echt wel zo'n beetje op (in Europa). Puck Pieterse is haar offseason al ingegaan (ze haalde recent haar Bachelor-diploma op) en Fem van Empel won zaterdag al de cross van Beringen.

Van Empel viel op de weg (tegen)

De cross-microben beginnen ze dus langzaam maar zeker weer meester te maken van de wielerfans en daarom namen Ruben van Gucht en Paul Herygers een uitgebreide podcast op met een voorbeschouwing op het crossseizoen. We deelden al een artikel met de belangrijkste bevindingen over de mannen

Lees ook: Cross-kopstukken zijn het eens: 'Van der Poel wil recordhouder worden, dan kan hij het zich niet permitteren om niet te crossen' | Wieler Revue

Uiteraard bespraken ze ook de vrouwencross, die al jarenlang gedomineerd wordt door de vrouwen. In de jongste jaren stak de jonge generatie de neus nadrukkelijk aan het venster met Shirin van Anrooij, Puck Pieterse en Fem van Empel. Die eerste zit in de lappenmand en zien we misschien de hele winter wel niet in het veld, want ze moet geopereerd worden.

Maar Van Empel en Pieterse zullen straks weer battles uitvechten op het scherp van de snede - met respect voor elkaar uiteraard, want de twee zijn vriendinnen.

Van Empel kan gezien de afgelopen seizoen de beste papieren voorleggen, maar op de weg wil het nog niet echt vlotten met de Brabantse.

"Van Empel is aan de ene kant outstanding en aan de andere kant broos. Ze is de voorbije jaren selectief geweest in haar programma. Gaat ze dat dit jaar opnieuw doen op aanraden van haar ploegleiders? Dat is nog een beetje de vraag."

"Op het WK gravel in Leuven kende ze pech. In het wegseizoen heeft ze me niet altijd even hard overtuigd. Is dat nodig? Ik denk dat Van Empel wil doorgroeien als wegrenster, dus eigenlijk is het dan wel een beetje nodig dat je wat van die flitsen te zien krijgt", opent Van Gucht.

Ook Herygers had meer verwacht van Van Empel op de weg, maar voert wel als excuus aan dat ze vaak tegen de grond ging. "Dat heb ik me laten vertellen. Ik had er ook veel meer van verwacht op de weg, omdat die zo snel is in de sprint. We dachten dat ze die lijn wel zou doortrekken, maar dat is niet gebeurd."

Pieterse

Op Puck Pieterse stond dan weer geen maat het afgelopen zomerseizoen, of het nu op de mountainbike of op de wegfiets was. "Die weet van geen ophouden. Die vind je overal: is dat nu de Tour, gravel of mountainbike. Ze rijgt de wereldtitels aan elkaar zonder dat ze er weet van heeft."

Of dat ook in het veld eens lukt en ze haar eeuwige concurrente Van Empel kan verslaan, zullen we pas begin februari zien op het WK in het Franse Liévin. Waarschijnlijk zal Pieterse pas zo begin december weer op volle sterkte kunnen strijden tegen Van Empel, want na haar drukke seizoen zal ze de komende tijd even niet trainen.

Bekijk het originele bericht