Koen Bouwman blikt terug op 10 jaar Team Visma | Lease a Bike: 'Ik ga een heel warm bad verlaten'

Koen Bouwman verlaat Team Visma | Lease a Bike na 10 jaar. Hij blikt terug op zijn periode bij de Nederlandse ploeg. 

Achtergrond Leon Janssen

Koen Bouwman rijdt deze week de Gree-Tour of Guangxi in China. Dat is zijn laatste koers in het shirt van Team Visma | Lease a Bike, dat hij na tien jaar trouwe dienst gaat verlaten. De Nederlander blikt op de teamwebsite terug op zijn periode bij de Nederlandse ploeg.

'Ik was nooit het grootste talent'

Bouwmans grootste successen behaalde hij in de Giro d'Italia van 2022. De inmiddels 30-jarige klimmer won twee etappes en het bergklassement. Een hoogtepunt in de samenwerking tussen hem en de ploeg.

Een samenwerking waar Bouwman - die dit jaar de Settimana Coppi e Bartali won - met veel plezier op terug kijkt. "Het was echt een supermooie tijd. Ik heb de afgelopen tien jaar met fantastische mensen mogen werken, van wie ik veel heb geleerd."

Bouwman geeft aan dat hij op sportief gebied veel te danken heeft aan Visma (en haar naamvoorgangers). "Ik was nooit het grootste talent, maar door samen met de ploeg hard te werken heb ik een mooi niveau bereikt waardoor ik prachtige overwinningen heb geboekt."

"Ik heb veel mooie herinneringen met veel mooie trips en altijd met een mooie groep mensen", gaat de Nederlander verder. "Ik ga een heel warm bad verlaten, wat de keuze ook moeilijk maakte. De structuur van de ploeg is uniek.

Gree-Tour of Guangxi

Bouwman koerst vanaf 2025 voor het Australische Team Jayco-AlUla. Hij koos voor de overstap omdat hij bij die ploeg meer mogelijkheden ziet om voor eigen kansen te koersen.

Voor het zover is, rijdt hij deze week dus eerst nog de Gree-Tour of Guangxi. "Ik kijk er enorm naar uit om nog één keer alles te geven voor de ploeg", aldus Bouwman. De 30-jarige aanvallend ingestelde klimmer werd vandaag 89e in de eerste etappe van de Chinese WorldTour-koers, die duurt tot en met zondag.

Bekijk het originele bericht