Opvallende move! Rigoberto Uran wil profvoetballer worden: 'Ik ben ook een beetje apart' 

Rigoberto Uran is in 2025 geen profwielrenner meer, maar als het aan hemzelf ligt is hij nog wel profsporter. Hij gaat voor... een voetbalcarrière! 

Pelotonpraat André van den Ende

Met Rigoberto Uran verliest het peloton in 2025 een kleurrijke renner. De inmiddels 37-jarige Colombiaan reed de laatste jaren voor EF Education-Easypost, waar hij de laatste jaren al niet meer echt om de knikkers meedeed. Z'n laatste grote overwinning boekte hij in 2021, toen hij de individuele tijdrit in de Ronde van Zwitserland won (en tweede werd in het eindklassement).

Voor Uran geen zwart gat

Maar ook van de fiets was hij waardevol voor z'n ploeg, want Uran kun je wel op een marketingboodschap sturen. In zijn thuisland is hij verreweg de populairste wielrenner. Hij organiseert er ieder jaar de Giro del rigo, waar Tadej Pogacar en Wout van Aert al eens acte de présence gaven.

En het zou maar zo kunnen dat binnenkort voetbalsupporters ook staan te juichen voor Rigoberto Uran, want hij lijkt niet bang te zijn voor een zwart gat. Althans, hij heeft een bijzondere invulling gevonden om er eentje te voorkomen. Uran stapt niet in de ploegleidersauto, begint geen podcast... nee, hij ambieert een profvoetbalcarrière.

Droom

Dat zal op zijn 37ste natuurlijk een hele kluif worden, zelfs als hij over het talent zou beschikken van roemruchte landgenoten as Carlos Valderrama of Faustino Asprilla. Dat beseft Uran toch, maar in een interview met El Colombiano is hij er duidelijk over.

"Het is een onvervulde droom van mij. Ik ga het gewoon proberen en dan zie ik wel of het haalbaar is. Profvoetballer worden, dat is mijn doel. Ik heb niets te verliezen. Ik ben ook een beetje apart en hou ervan om nieuwe dingen uit te proberen."

We weten niet of Uran van de club heeft gehoord, maar cultclub Telstar zou in Nederland een mooie bestemming kunnen zijn voor de Colombiaan. En anders De Graafschap, die hebben immer als leus d'ran: d'ran Uran, mooier wordt het niet!

Bekijk het originele bericht