Tietema Rockets? Van Alpecin Alpaca's tot Bahrain Bastards: wij bedachten nieuwe 'franchisenamen' voor de andere wielerploegen

Bas Tietema en co maakten bekend dat ze een nieuwe weg inslaan. Daar hoort een andere naam bij. Volgt de rest van de wielerwereld? Wij hielpen ze alvast. 

Pelotonpraat André van den Ende

Bij Tour de Tietema zijn ze altijd zeer inventief. Bas Tietema, Josse Wester en Devin van der Wiel startten vanuit een YouTube-account een wielerploeg en willen daarmee de wielerwereld veroveren en veranderen. Donderdag maakten ze daarin een volgende stap bekend.

De ploeg die we nu kennen als TDT-Unibet zal in 2025 verder gaan onder de naam Unibet Tietema Rockets (ook op een Franse licentie trouwens). Daarmee zijn ze de eerste ploeg die naar Amerikaans model een franchisenaam heeft - dus mocht Unibet ooit geen sponsor meer zijn, dan komt de nieuwe naam voor Tietema Rockets te staan.

Visma | Lease a Bike zinspeelde eerder ook al op zo'n constructie, dus het is zeker niet uitgesloten dat wielerploegen dit in de toekomst meer gaan doen. Wij hielpen ze alvast een handje door wat nieuwe teamnamen te bedenken...

Visma Killer Bees

In de tijd dat nog niet de halve ploeg ziek, geblesseerd was of viel, reed de geelzwarte formatie van Richard Plugge als een zwerm bijen dat op elke prooi dook door het peloton. Vooral in hun oppermachtige Tour (en Vuelta) van vorig jaar, in combinatie met het geelzwarte tenue, werden ze daarom al vaak de Killer Bees genoemd. Deze franchisenaam is dus een inkoppertje.

Alpecin Alpaca's

Alliteratie doet het altijd goed bij teamnamen en wij houden er ook wel van (dat zal niet onopgemerkt blijven in de rest van dit artikel, zul je wel zien..). Bovendien heeft een alpaca een prachtige vacht die je moet onderhouden met goede shampoo! Komyt nog eens bij dat het matje waarmee kopman Matje sinds enige tijd rijdt ergens ook nog wel op een alpacavacht lijkt.

Intermarché Camels

Kopman Biniam Girmay komt uit Eritrea en op het nationale embleem van dat land staat een fiere kameel (het zou ook best eens een dromedaris kunnen zijn, maar de Intermarché Dromedaries - dat is echt het Engelse woord voor dromedarisen - bekt toch niet zo lekker)

Groupama Pirates

Groupama-kopman David Gaudu wordt weleens een Johnny Depp-look-a-like genoemd en dus vernoemen we de ploeg naar één van de bekendste rollen van Depp, die van Captian Jack Sparrow in Pirates of the Caribean.

Johnny Depp voor de start van een koers. | Beeld: Cor Vos

Movistar Miracles

Movistar blinkt uit in wonderlijke tactieken en tsja, Miracles allitereert uiteraard ook weer heel erg lekker. Eventueel kunnen ze voor de Spaanse variant gaan: Movistar Milagros

Bahrain Bastards

Hadden we al gezegd dat we van alliteratie houden? Bahrain Victorious wordt dus Bahrain Bastards, maar dan verwachten we wel van ze dat ze a la Benidorm Bastards ook mooie practical jokes gaan uitvoeren in het peloton.

Jayco Kangaroos

Bij een Australische ploeg kun je echt niet anders dan ze de Kangaroos noemen. Ja, of Koala's natuurlijk, maar die lieve beertjes slapen 23 uur van de 24 uur op een dag en dat lijkt voor een wielerploeg niet een heel goede inspiratie - al win je de Tour natuurlijk wel in bed.

EF Education Mighty Ducks

Weet je nog, dat eendenshirt van de ploeg van Jonathan Vaughters uit de corona-Giro van 2020? Nou, dat komt weer terug als de ploeg EF Education Mighty Ducks heet, en dat alleen is al een reden om ze zo te noemen.

(Jaja, Mighty Ducks is geleend van de ijshockeyclub uit Anaheim die zich ooit vernoemde naar de filmreeks met dezelfde naam)

Het eendenshirt van EF Edaction uit de Giro van 2020

Lidl-Trek Lions

Het crossteam van Sven Nys heet al Baloise Trek Lions en heeft wat dwarsverbanden met het WorldTour-team van Lidl-Trek dus het ligt voor de hand om die twee officieel bij elkaar te brengen en er Lidl-Trek Lions van te maken - ook omdat het Lidl en Lions lekker klinkt bij elkaar.

Decathlon Devils

Ehhhh, ja... alliteratie dus. En daarbij moet er in een sport móet er altijd een team zijn dat Devils heet. In Amerika heb je bijvoorbeeld de New Jersey Devils in het ijshockey, maar in ons eigen kikkerlandje zijn de Domstad Devils gewoon een lacrosse-team uit Utrecht. En dan heb je natuurlijk ook nog de Rode Duivels. Daar komen de Decathlon Devils bij!

De UAE Desert Foxes

De kameel is al vergeven, maar bij UAE hoort wel een dier uit de woestijn, dus kwamen we uit bij de zeer schattige woestijnvos. Gezien de overmacht van kopman Tadej Pogacar zou je ook kunnen kiezen voor de UAE Emperors.

De DSM Stamps

Is het niet lullig om een ploeg te noemen naar postzegels? Ja, een beetje. Maar goed, je moet ook subsponsor PostNL tevreden houden en dat kan op deze manier mooi!

De Soudal Wolves

Bij Soudal Quick-Step gaan ze er al jaren prat op dat ze The Wolfpack zijn, dus laten we ze die naam dan ook maar officieel geven.

Bekijk het originele bericht