🎥 Vroemvroem! Van der Poel sneller dan rally-auto in Spaans criterium (al was het een bijzondere wedstrijd...)

Pogacar was moeilijk te verslaan voor Mathieu van der Poel dit seizoen, maar een rally-auto... Dat lukte wel in Spanje!

Pelotonpraat André van den Ende

Het is offseason voor veel wielrenners (wat de rensters en renners allemaal doen daarin lees je hier) en ook Mathieu van der Poel geniet van een rustperiode, maar die onderbrak hij wel even voor criterium in Spanje. De renner van Alpecin-Deceuninck was de grote blikvanger van het criterium van La Nucia.

Van der Poel wint vernieuwend criterium

Naast Van der Poel stonden bijvoorbeeld ook Vuelta-revelatie Pablo Castrillo en good old Alejandro Valverde daar aan de start. De vreemde eend op de startlijst in het Zuid-Spaanse stadje? Een rally-auto, bestuurd door Sebastien Loeb, meervoudig wereldkampioen.

Het was een ander criterium dan de rondjes om de kerk die je in Nederland ziet (al wordt daar ook wel wat vernieuwd). Er was een puntenkoers en een afvalkoers. In de puntenkoers was Castrillo nipt de baas over Van der Poel, maar in de afvalkoers greep Van der Poel de macht en werd eindwinnaar - al zal het met de criteriums in Spanje wel net zo gaan als hier: de winnaar is van tevoren bekend.

In die puntenkoers en afvalkoers namen de renners het alleen nog tegen elkaar, maar de grootste uitdaging wachtte nog: de strijd tegen Sebastien Loeb in zijn rally-auto.

Een bijzonder wedstrijdje, want de renners en de Fransman in z'n auto reden over hetzelfde 'circuit', maar Loeb moest wel een grotere afstand afleggen om het tot een spannende wedstrijd te maken. En daardoor lukte het Van der Poel om de rally-auto voor te blijven. Hij had zelfs tijd voor een zegegebaar. Erik Dekker zette het filmpje op Twitter.

Van der Poel vs. Loeb

Autoliefhebber Van der Poel

Van der Poel zal er naar hebben uitgekeken om het eens op te nemen tegen een raceauto, want de wereldkampioen van 2023 is een groot autoliefhebber. Hij is ambassadeur van Lamborghini en kwam bij crosswedstrijden regelmatig aanrijden met zo'n fraaie bolide. Sterker nog, hij rijdt er ook weleens mee door de modder.

Toen Van der Poel in 2021 meedeed aan de UAE Tour zat zijn hotel vlakbij het circuit aldaar en dat kon MVDP ook wel waarderen. In dit artikel zegt hij dat hij zelf ook wel race-ambities heeft. Onder andere Tom Boonen en Niki Terpstra gingen hem voor, want die racen wedstrijden.

Bekijk het originele bericht