Column | Noodklok voor Nederlandse vrouwencross! Schande, maar vier top 10-plaatsen in Druivencross Overijse!

Onze redacteur luidt de noodklok, het is tijd voor actie! Maar vier Nederlandse vrouwen bij de eerste tien in Overijse zondag. Waar gaat dit heen?! 

Columns André van den Ende

Er werden de afgelopen tijd nogal wat noodklokken geluid over de staat van het Nederlandse wielrennen. Thijs Zonneveld deed dat in ons blad, de KNWU maakt zich ook zorgen en waarschuwt dat de nieuwe Mathieu van der Poel mogelijk in het hockey of roeien zit.

Vrouwencross was altijd heerlijk shotje nationalisme

Nu is het mijn tijd om eens een noodklok te luiden. Want het zal allemaal wel zo zijn dat het met het Nederlandse wielrennen de verkeerde richting uitgaat, er was voor mij ook altijd een baken. Van oktober tot februari kon je namelijk in je oranje wortelpak elke zaterdag en zondag vanaf een uur of half twee gerieflijk in de zetel plaatsnemen voor een heerlijk shotje nationalisme in de modder.

We heersen niet meer over de wereldzeeën, trots zijn op een blik erwtensoep of een vat diesel zit er ook al niet meer in want Unilever en Shell zijn inmiddels volledig Britse bedrijven. Het Nederlands Elftal werd laatst negentig minuten lang van de heimat gespeeld door Die Mannschaft.

Maar dat kon ik allemaal prima verkroppen, want er was De Vrouwencross. Daar waar de tijden van de Gouden Eeuw, Piet Hein en de VOC herleefden. Hup Holland Hup!

Lijvig rapport van Gerben de Knegt!

Maar ook dat wordt nu alweer van ons afgepakt! Zondag keek ik naar de befaamde Druivencross in Overijse, die de fraaie bijnaam 'Moeder aller Crossen' heeft. Het werd de 'Moeder der Decepties'. Daar zat ik dan in m'n wortelpak, klaar voor oranjemethadon.

Niks ervan. Tuurlijk, Lucinda Brand won en Fem van Empel werd tweede, maar naast de twee Nederlandse dames stond een Italiaanse op het podium. Een Italiaanse! Hebben ze daar überhaupt modder? Naast Brand en Van Empel haalden alleen de Nederlandse dames Ceylin del Carmen Alvarado en Inge van der Heijden de top 10. Geen rood-wit-blauw vlaggetjesfeest!

Tuurlijk, de nummers elf, twaalf en veertien (Aniek van Alphen, Denise Betsema en Leonie Bentveld) hadden wel een Nederlands vlaggetje achter hun naam en Puck Pieterse en Shirin van Anrooij waren er niet bij. Maar toch verwacht ik een lijvig rapport van bondscoach Gerben de Knegt hoe deze misstand recht te zetten, uiteraard gepresenteerd in oranje multomap, met roodwitblauwe strik eromheen.

Columns
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht