Sportarts laat licht schijnen over revalidatie Evenepoel: 'Geen letsels waar je maanden en maanden mee buiten strijd zal zijn'
Remco Evenepoel kwam gisteren ten val en liep daarbij de nodige kwetsuren op. Een Vlaamse sportarts over het herstel van de Belgische wielertrots.
Dat was even schrikken. Remco Evenepoel knalde gisteren naar verluidt tegen de openslaande deur van een bestelbusje van de Belgische post (BPost) aan en brak daarbij nogal wat: een sleutelbeen, een rib, het rechterschouderblad en de rechterhand.
Alarmfase één na nieuws over België
In België is het alarmfase één na het nieuws over Remco Evenepoel. De Vlaamse krant Het Nieuwsblad zocht meteen een sportarts op te vragen hoe lang het herstel van zulke breuken in beslag neemt.
Tom Teulingkx, sportarts en voorzitter van de vereniging voor Sport- en Keuringsartsen, wil eerst een disclaimer plaatsen. "Ik ben geen behandelend arts en ken het medisch dossier niet, waardoor het moeilijk is om de lengte van de revalidatie te gaan inschatten."
Geen verzwakking
Teulingkx denkt evenwel dat Evenepoel een poosje helemaal niks zal kunnen doen. "Als ik dit verhaal hoor, denk ik dat Evenepoel de eerste tien à veertien dagen niet veel zal kunnen doen. Je kan niets breken zonder dat je ook alle andere weefsels hebt geraakt. Er is impact op de huid, spieren, en weefsels errond en dat geeft kneuzingen, blauwe plekken en spierstijfheid."
Z'n ploeg Soudal Quick-Step maakte bekend dat hij gisteren direct is geopereerd aan z'n sleutelbeen. Hoe snel kan hij herstellen van de andere breuken, is een vraag die Het Nieuwsblad voorlegde aan Teulingkx.
"Breuken genezen meestal vrij goed en meestal houd je daar ook geen verzwakking aan over. Ons lichaam regenereert goed, zeker bij jonge mensen en sporters. Die maken heel snel kalk aan dat al snel even krachtig wordt als het normale bot."
Teulingkx wijst er ook nog op dat het ongeval plaatsvindt in een periode waarin er geen wedstrijden zijn. Een groot voordeel volgens de sportarts.
"Er is een heel groot verschil tussen koersen met een ribbreuk of schouderbladbreuk en ermee kunnen trainen. Op training zijn het veel meer gecontroleerde omstandigheden, zeker op de rollen. Als alles meevalt, zijn dit geen letsels waar je maanden en maanden mee buiten strijd zal zijn."
- Cor Vos