Spekenbrink
Premium

Interview: Spekenbrink: 'Geen strijd gehad met Dumoulin'

Iwan Spekenbrink moet nieuwe doelen vinden voor zijn Team Sunweb. Het vertrek van Tom Dumoulin liet een open wonde achter binnen de ploeg en een leegloop van stafleden deden een crisis vermoeden. Volgens Spekenbrink is er echter niks aan de hand.

Het kan verkeren. Twee jaar geleden veranderde alles wat Team Sunweb aanraakte in goud en met kroonjuweel Tom Dumoulin in de schijnwerpers werd de ‘1 voor allen, allen voor 1-filosofie’ van de ploeg heilig verklaard. Na een mager 2019 zijn de loftuitingen verstomd, Dumoulin verliet de ploeg halsoverkop voor Jumbo-Visma en het succesvolle groteronden-project is stilgevallen. Toegegeven, de zevende plaats van Wilco Kelderman in de Vuelta is verdienstelijk maar het valt in het niet bij de grote successen die Dumoulin voor Sunweb binnenharkte.

Lange tijd leek het tussen Dumoulin en Sunweb een perfect huwelijk te zijn. Waar is het nou misgegaan?

“Het wás ook een perfect huwelijk! Mensen willen graag horen dat er strijd is geweest tussen ons maar dat is helemaal niet het geval. We hebben zeven jaar heel intensief met elkaar samengewerkt. Van een talentvolle renner naar een absolute wereldtopper. Daar hebben heel veel mensen aan mee gewerkt in de snelkookpan dat topsport is. Je moet de essentie voor ogen houden. Het is niet alleen energie geven maar ook energie krijgen. In mijn ogen is het juist heel volwassen als je durft toe te geven dat je een andere omgeving nodig hebt om het beste uit jezelf te halen.”

Maar dat Dumoulin aangeeft zich niet meer top te kunnen motiveren moet jouw hart toch doen bloeden?

“Jawel. Wij waren hartstikke blij met Tom Dumoulin en we hebben samen geweldige dingen beleefd. Om de Tour te winnen moet je alles kunnen opgeven en als je eraan twijfelt of je dat nog kan dan is het tijd om te stoppen. Als iemand zich zo duidelijk uitspreekt dat hij zich bij jou niet meer super voelt dan is het niet meer dezelfde Dumoulin als daarvoor. En dan kiezen wij wel voor presteren. Wij doen het niet om mensen te verzamelen. Wij willen het beste van Tom Dumoulin en als dat niet meer gaat moet je tot dit soort conclusies komen.”

Kunnen Wilco Kelderman en Sam Oomen het gat opvullen dat Dumoulin heeft achtergelaten?"

“Verschillende mensen, verschillende talenten. Het zijn alle twee geweldige renners maar het is niet reëel om te verwachten dat ze een grote ronde gaan winnen.  Maar dat willen we wel en dat gaan we op termijn ook weer doen. Wij hebben een ontzettend goed scoutingapparaat en ik ben ervan overtuigd dat die jongens over een paar mee gaan doen. Maar ik wil er nu nog geen namen op plakken omdat ook veel druk legt op zo’n renner.”

Wat dat betreft is het jammer dat een groot Duits talent als Lennard Kämna de ploeg verlaten heeft.

“Ja, maar dat zijn keuzes die je maakt. We hebben ‘m bewust geen contract aangeboden. We hebben we heel talent wat erdoor komt en dan kiezen wij voor renners die een snellere en stabielere ontwikkelingen hebben doorgemaakt. Wij kunnen niet veertig of vijftig renners gaan huisvesten. Het feit dat wij niet perse Kämna wilden behouden zegt heel wat over die andere renners.”

Of heeft het ook te maken met het feit dat hij misschien wat minder de Sunweb-filosofie aanhing?

“Wij zijn geen geloof hoor. Wij willen gewoon presteren en ons doel is gewoon om zo snel mogelijk naar de streep te gaan. Heel veel mensen mogen daar wat van vinden. Natuurlijk is er sprake van selectie en gaan er af en toe mensen weg. Niet iedereen is daar even blij mee en dan doen er weleens wat verhalen de ronde.”

Toch is er sinds het vertrek van Dumoulin een enigszins negatieve sfeer rond Sunweb. Baart dat je geen zorgen?

“Iedereen heeft liever dat er hosanna geschreven wordt maar ook dat is niet goed. Dan ga je namelijk denken dat je geweldig bent waardoor de noodzaak om te verbeteren wegvalt.”

Met welke ambitie gaan jullie naar de Tour nu Dumoulin er niet meer is?

“Michael Matthews zal daar een heel belangrijke rol voor ons spelen en in principe werken we daar naartoe met Tiesj Benoot. We zullen daar voor ritzeges gaan en natuurlijk zullen daar ook goede klimmers naartoe gaan. Sam Oomen komt terug op niveau en het zou zo maar kunnen dat we met hem een weg naar de Tour gaan bereiden. Maar na zijn zware blessure wil ik voorzichtig zijn om daar een doelstelling op te plakken. Hij moet eerst maar eens terugkomen op zijn oude niveau.”

Kan Wilco Kelderman het absolute kopmanschap bij jullie ploeg dragen straks in de Giro?

“In Wilco’s eerste jaar bij ons finishte hij in elke WorldTour-etappekoers in de top-10. Als hij op de fiets blijft zitten is hij absoluut consistent. Maar als je er zoveel uit bent als Wilco is geweest mis je gewoon een goede basis. Het verbaasde me dus ook dat hij er in de Vuelta niet doorheen zakte omdat de voorbereidingstijd zo kort is geweest. Het bewijst zijn talent dat hij met zo’n smalle basis dit niveau kan halen en dat drie weken lang volhoudt. Het betekent ook dat er veel meer in zit.”

Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Wieler Revue thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
  • Team Sunweb
  • Tom Dumoulin

Laatste nieuws