Amy Pieters nieuwe Europees kampioene bij vrouwen

Amy Pieters is de nieuwe Europees kampioene bij de vrouwen. De thuisrijdster was haar vluchtgenoten in Alkmaar te slim af. Elisa Cecchini en Lisa Klein werden verwezen naar plek 2 en 3.

Pieters

Het vlakke parkoers rondom Alkmaar was vandaag veranderd in een slagveld. Een snoeiharde wind teisterde de Noord-Hollandse polders. De Nederlanders hadden wel zin in een potje koers maken en gooiden het direct op de kant. Zo'n dertig rensters bleven vooraan over, waarvan zeven Nederlandse dames.

De oranjebrigade bleef echter maar doorkoersen, waardoor het peloton nog verder uitgedund werd. Uiteindelijk wisten vijftien renners vooruit te blijven, met daarbij zes Nederlanders. Toen het niet veel later stilviel, kwam de achtervolgende groep weer terug. Elisa Cecchini, Amy Pieters en Lisa Klein hadden echter geen zin in een hergroepering en het drietal reed weg uit het peloton. Hoewel ze flink achtervolgd werden, bleven de Italiaanse, Duitse en Nederlandse vooraan. 

Pieters hield haar hoofd koel, liet zich niet verleiden tot een aanval en sprintte in de slotkilometer van haar medevluchters weg. Nederland op 1, Cecchini tweede en Klein derde. Lorena Wiebes en Kirsten Wild finishten eveneens in de top 10.