Anna van der Breggen wint negende etappe Giro Rosa, Van Vleuten behoudt roze

Anna van der Breggen heeft de negende en voorlaatste etappe van de Giro Rosa gewonnen. De renster van Boels-Dolmans hield Annemiek van Vleuten en Ashleigh Moolman van de winst in de bergrit naar Malga Montasio.
Van der Breggen

Na zo'n honderd vlakke kilometers door het Italiaanse land kreeg het Giro Rosa-peloton aan het eind nog een lange, pittige slotklim voor de kiezen. Op negen kilometer van de finish demarreerden rozetruidrager Van Vleuten, Amanda Spratt, Ashleigh Moolman en Lucinda Brand. Van der Breggen sloot niet veel later aan bij het kwartet op kop.

Van Vleuten en Van der Breggen vonden elkaar en maakten onverbiddelijk tempo in de kopgroep. Dat werd voor Brand, Spratt en uiteindelijk ook Moolman te zwaar. Van der Breggen kreeg het op vier kilometer van het einde eveneens lastig. Ze loste, waardoor Van Vleuten op weg leek naar de zege. Maar niets bleek minder waar: Van der Breggen toonde zich sterk, keerde in de slotkilometer terug bij Van Vleuten en ging erop en erover. De etappezege ging naar de renster van Boels-Dolmans, terwijl Van Vleuten knap standhield in het algemeen klassement en haar roze trui kon behouden. 

Morgen volgt de slotetappe naar Udine, een vlakke rit van 120 kilometer.  

Laatste nieuws