Elizabeth Banks wint achtste rit Giro Rosa

Elizabeth Banks heeft de achtste rit in de Giro Rosa gewonnen. De Britse versloeg ploeggenote Leah Thomas en Soraya Paladin vanuit een vlucht.

Banks

Het duurde lang vooraleer er een kopgroep zou ontstaan. Daardoor zagen we de klassementsrenners al gauw vooraan. Aangezien er weinig verschillen ontstonden, dacht leidster Annemiek van Vleuten: doe eens gek. Ze viel ver van de streep aan en sloeg een gat van dertig seconden. De Nederlandse kon echter nooit echt wegrijden, waardoor ze uiteindelijk weer terugzakte naar het uitgedunde peloton. 

Steeds meer volk wist terug te keren en uiteindelijk ontstond er dan toch een kopgroep van elf rensters. Onder anderen de Belgische Sofie De Vuyst, Paulien Rooijakkers, Banks en Soraya Paladin reden weg uit het peloton. Heel veel ruimte kregen ze niet, maar op het moment dat de voorsprong penibel dreigde te worden, reed de kopgroep toch weer verder weg. 

Met nog acht kilometer voor de boeg koos Banks de aanval vanuit de vlucht. Ze hield uiteindelijk stand en boekte zo haar eerste profzege. Van Vleuten kwam zo'n drie minuten later over de streep. Ze blijft wel gewoon de leidster in het algemeen klassement.