Reacties Nederlandse rensters na etappe 7 Giro Rosa

Op de top van Fara Vicentino viert Marianne Vos al de derde etappezege in de Giro Rosa na een heuvelrit ten noorden van Vicenza. Helemaal kapot zit zij nog vijf minuten uit de hijgen na de uitputtende sprint.

Giro Rosa

Door Ludo van Klooster 

Die sprint won ze voor Anna van der Breggen en Elisa Longo Borghini. Het algemeen klassement blijft stevig in handen van Annemiek van Vleuten die vandaag een paar seconden moet toegeven. 

Tien minuten na de zege kan Marianne Vos weer rustig praten. "Ik ben wel vaker zo kapot geweest. Ik zat op het laatst met de beste klimmers om me heen. Zij klimmen beter dan ik maar ik kan nog wel sprinten natuurlijk. Ja hoor ik ben echt wel vaker zo kapot geweest. We krijgen nog mooie etappes vooral de voorlaatste rit is nog van belang voor het klassement, maar daarvoor speel ik niet meer mee."

Vos behaalde de afgelopen jaren nu al vierentwintig ritzeges in de Giro Rosa. Eerder deze week behaalde zij op indrukwekkende wijze twee etappe zeges en vandaag de derde. Bij de start in Cornedo Vicentino dat iets ten noorden van Vicenza is gelegen in de regio Veneto vertelt ze over die wee zeges. "De eerste was een kwestie van timing met die bochten op het eind van de oplopende slotmeters. Ik wist dat ik voor de bochten moest aangaan en kon zo het voordeel halen. De laatste bocht miste ik wel nog bijna door de snelheid."

"De tweede dag verraste ik in de laatste meters Kennedy, die op tweehonderd meter nog ver voor lag. Ik voelde dat ik heel snel naderde in de steile slotkilometer maar dacht niet meer dat ik haar zou passeren. Natuurlijk blijf ik doorsprinten tot de streep en zij viel helemaal stil. Niet leuk voor haar natuurlijk maar ik heb ook wel koersen verloren op de meet."

Annemiek van Vleuten lijkt dit jaar de Giro te winnen. Op haar overmacht in de bergen staat geen maat. "Bij het Nederlands Kampioenschap won ik op het vlakke parkoers en wist ik dat ik de macht had. En het komt er de twee voorgaande dagen helemaal uit. Heerlijk. De klim van vandaag reed ik voor mijn ploegmaat, maar zij kon niet volgen en riep 'ho ho'. Dat was voor Marianne het moment om te gaan en ze wint geweldig." 

"Nee ik ben niet zo onder de indruk dat ze vijf minuten zit uit te hijgen, ik rijd gewoon even door en kom ook op adem, maar ieder doet het op eigen manier natuurlijk. Ik heb in ieder geval alleen een paar seconden verloren voor het klassement maar dat kan lijden. Nee, ik heb de Giro nog niet gewonnen maar sta er goed voor."

Het lijkt erop dat de tweede achtereenvolgende Giro zege Annemiek van Vleuten niet meer kan ontgaan. Het had al haar derde kunnen zijn maar twee jaar terug reed zij in een van de eerste etappes niet attent genoeg en onder meer Anna van der Breggen kon optimaal profiteren en won daardoor de Giro. De bergetappes waren niet zwaar genoeg voor Van Vleuten maar eerlijk gezegd rijdt ze de laatste twee jaar veel beter bergop dan toen. 

"Veel training maar ook leermomenten zijn er geweest de afgelopen jaren, ik voel me ook veel rustiger in deze ploeg”, zegt Van Vleuten bij de start van de zevende etappe, nadat ze de twee voorgaande etappes overtuigend had gewonnen. In de vijfde etappe, de bergrit die de Gavia had moeten bevatten, won ze op de alternatieve klim met overmacht. Bij het begin van de acht kilometer lange klim demarreerde ze en met meer dan drie minuten voorsprong won zij de rit en veroverde de roze trui. De dag erna was haar tijdrit voor iedereen te machtig. 

Door de etappewinsten van Marianne Vos en Annemiek van Vleuten dreigt het sterke rijden van Anna van der Breggen en Lucinda Brand uit beeld te blijven. Hopelijk kunnen zij in de komende drie ritten nog vol in de picture komen.