Wiebes Nederlands kampioen na imponerende sprint

Lorena Wiebes is de nieuwe Nederlands kampioene. In een bloedheet Ede bleef ze Marianne Vos en Amy Pieters ruim voor.

Wiebes

In de verschroeiende hitte rondom Ede duurde het even vooraleer er een aanvalspoging werd ondernomen. Een tweetal rensters reed vooruit, maar zag hun poging alweer snel stranden. Met nog 63 kilometer voor de boeg ontstond er een kopgroep die de nodige mogelijkheden had. Onder anderen Ellen van Dijk, Floortje Mackaij, Chantal Blaak, Riejanne Markus en Evy Kuijpers lieten zich namelijk van voren zien. 

In het peloton nam Parkhotel-Valkenburg de honneurs waar op kop van het peloton. Dat deed de ploeg in dienst van Wiebes, die vooraf als een van de topfavorieten gold. Een voor een werden de knechten van Wiebes opgerookt, maar Annemiek van Vleuten en haar ploeggenote Moniek Tenniglo hielpen een handje. 

Door hun werk werd de kopgroep bijgehaald en ook Wiebes was mee vooraan. Net als onder anderen Mackaij, Pieters, Lucinda Brand, Van Dijk, Van Vleuten, Vos en Anna van der Breggen. Er werd meermaals gedemarreerd, maar het was uiteindelijk Brand die een mooi gat wist te slaan. De renster van Team Sunweb wist ver te komen, maar werd net onder de vod bijgehaald door een klein groepje onder impuls van Ellen van Dijk. In de spurt met een selectief groepje was het vervolgens Wiebes die met overmacht Vos en Pieters achter zich wist te houden.