Carapaz wint, Dumoulin valt en verliest minuten

Richard Carapaz heeft een chaotische rit in de Giro d'Italia gewonnen. Grote verliezer was Tom Dumoulin, die viel en minuten verloor.

Carapaz
  • Afbeelding van Richard Carapaz Richard Carapaz
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Al van begin af aan reed er een kopgroep van drie renners weg. De namen: Marco Frapporti (Androni-Gioccatoli-Sidermec), Damiano Cima (Nippo-Vini Fantini-Faizané) en Mirco Maestri (Bardiani-CSF). Het was een vrij lastige etappe met vele hoogtemeters onderweg en een finale die smerig bergop liep. Het drietal vooraan kreeg desondanks wel een maximale voorgift van liefst twaalf minuten.

In het peloton gebeurde er lange tijd heel weinig, buiten dat onder meer Lotto Soudal, Groupama-FDJ en Israel Cycling Academy hun werk op kop van het peloton deden. Mede door het werk van Thomas De Gendt zakte de voorsprong al snel naar zes minuten en met nog zo'n 25 kilometer te gaan was de voorgift nog zo'n twee minuten. Frapporti en Maestri bleven het langst over vooraan, maar in het peloton werd het tempo in de laatste twintig kilometer flink opgeschroefd. Frapporti en Maestri werden op ruim tien kilometer van de meet teruggehaald.

In de aanloop naar de laatste beklimming werd het peloton opgeschrikt door een crash, waarbij onder anderen James Knox en Tobias Ludvigsson betrokken waren. De aanloop was zeer chaotisch en door nog een valpartij bleef er nog maar een kleine groep over met vooral sprinters en daarbij ook de roze trui. Tom Dumoulin lag wel bij de valpartij en leek zich serieus te hebben bezeerd. 

Een kleine groep met onder anderen Roglic, Ulissi, Ackermann, Ewan, Démare en Viviani ging de slotklim op. UAE Team Emirates legde een hoog tempo op, maar niet alle sprinters konden worden gelost. Carapaz ging vervolgens als eerste aan. Hij sloeg meteen een mooi gat, maar zag Ewan nog heel dichtbij komen. Ewan strandde echter in het wiel van Carapaz. Grote verliezer was Dumoulin, die zeer aangeslagen over de finish kwam en minuten verloor.