Team Jumbo-Visma begint in 2020 een opleidingsteam

Team Jumbo-Visma begint in 2020 een opleidingsteam. Het doel is onder meer om de vijver van Nederlandse talenten te vergroten.

Jumbo
  • Afbeelding van Team Jumbo-Visma Team Jumbo-Visma

Hoewel de successen bij de profs aaneen worden geregen is dat niet terug te zien aan het aantal jongeren dat in competitieverband gaat fietsen. "Het succes in de top verbloemt dat het niet goed gaat aan de onderkant van de piramide", vertelt Jumbo-Visma-manager Richard Plugge aan het Algemeen Dagblad. "Zeker sinds Rabobank geen geld mee investeert in een opleidingsploeg en in dikkebandenraces voor de jeugd, door het gehele land. Er gaan steeds minder jongeren wielrennen. Dat moet anders. Dus daarom zijn we al een paar jaar bezig met een plan om meer jeugd over te halen om op de fiets te stappen."

Vanaf 1 januari 2020 wordt daarom het Team Jumbo-Visma opleidingsteam gestart, dat plek biedt aan wielrenners tussen de 18 en 23 jaar. Ook veldrijders worden opgenomen in de ploeg. Daarnaast wil de WorldTour-formatie naar de mensen toe. Daarvoor is het de bedoeling intensief te gaan samenwerken met scholen, supermarkten en wielerverenigingen.  

Sportief manager Merijn Zeeman: "Uit tal van onderzoeken blijkt dat het niet genoeg is alleen maar rolmodellen te hebben. Kinderen gaan niet op grote schaal wielrennen omdat ze Dumoulin of Groenewegen op tv zien, maar vooral omdat ze er in hun directe omgeving mee in aanraking komen. Dus wij gaan naar ze toe. Er komt een soort roadshow. We gaan het land in. Met hometrainers naar gymlessen toe, naar wielerverenigingen om kennis over trainen en opleiden te delen. Dat vormt samen de Jumbo-Visma Academy.''