Niewiadoma verslaat Van Vleuten in Amstel na beklijvend gevecht

Katarzyna Niewiadoma heeft de Amstel Gold Race gewonnen. Ze bleef Annemiek van Vleuten net voor. Marianne Vos werd derde.

Niewiadoma

Met nog zo'n 111 kilometer voor de boeg ontstond er een kopgroep van zeven rensters. Daarbij zaten onder anderen de Nederlanders Danique Braam en Nina Buysman. Achter hen ontstond vervolgens een achtervolgende groep met allerlei favorieten, bijvoorbeeld Annemiek van Vleuten, Lucinda Brand, Marianne Vos en Anna van der Breggen. Titelverdedigster Chantal Blaak wist niet te volgen. 

De kopgroep werd ruim op tijd bijgehaald, maar op zo'n dertig kilometer van de meet ontstond er een nieuwe situatie. Elisa Longo Borghini, Katrin Hall en Amanda Spratt kozen de aanval. Op de Cauberg maakte ook Katarzyna Niewiadoma de sprong naar voren. Maar onder impuls van Vos kwam uiteindelijk toch alles weer samen. Maar dat was voor Longo Borghini het sein om nog eens stevig aan de boom te schudden. De Italiaanse viel aan, maar kreeg niemand met haar mee. 

Aan de voet van de Bemelerberg had Longo Borghini een voorsprong van twintig seconden, maar Van Vleuten ging vervolgens op haar pedalen staan. Daardoor werd de voorgift gehalveerd. De Nederlandse wist het gat echter niet direct te overbruggen, maar Ashleigh Moolman en Spratt kwamen wel aan de kop van de koers. Vooraan werd echter geaarzeld, waardoor de achtervolgers ook weer terug wisten te komen. 

Het zou dan ook op de Cauberg aankomen. Niewiadoma ging direct vol aan met Vos in haar wiel. De Poolse was desondanks de sterkste, want Vos kon haar wiel niet houden. De grootste bedreiger voor Niewiadoma was Van Vleuten. De Nederlandse kwam dichter en dichter, maar strandde uiteindelijk net in het wiel.