Tirreno-Adriatico: Mitchelton-Scott verslaat Jumbo-Visma in ploegentijdrit

Mitchelton-Scott heeft de ploegentijdrit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Australiërs doken zeven seconden onder de tijd van Jumbo-Visma.

Mitchelton
  • Mitchelton-Scott Mitchelton-Scott

Ag2r-La Mondiale was het team dat deze Tirreno-Adriatico in gang schoot. De Fransen rijden zonder echte klassementsman in Italië en dat was te zien aan hun uiteindelijke eindtijd. Bora-Hansgrohe had met Davide Formolo en Rafal Majka wel twee klimmers in de gelederen die iets kunnen uitrichten in het algemeen klassement. De Pool kon zijn ambities voor het klassement echter direct in de ijskast parkeren, want hij klapte samen met ploegmaat Oscar Gatto vol op een onoplettende toeschouwer.

Van de ploegen die in het eerste gedeelte reden, zette EF Education First de beste tijd neer. De roze formatie legde de 21 kilometer af in 23 minuten en 21 seconden. Groupama-FDJ kwam nog twee seconden te kort op de Amerikaanse ploeg, maar niet veel later dook Deceuninck-Quick Step liefst negentien seconden onder de tijd van de ploeg van Sep Vanmarcke en co. 

Vervolgens was het wachten op topfavorieten voor de eindzege: Tom Dumoulin, Primoz Roglic, Vincenzo Nibali en Geraint Thomas. Het Bahrein-Merida van Nibali, met ook wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis in de gelederen, kwam van die ploegen als eerste aan de meet, maar Nibali moest al 33 seconden toegeven op Alaphilippe. 

Jumbo-Visma blies de tijd van Deceuninck-Quick Step daarentegen weg. Primoz Roglic, Laurens De Plus, Koen Bouwman, Jos van Emden, Tony Martin, Robert Gesink en Paul Martens doken een halve minuut onder de tijd van de Belgische formatie. Van Emden kwam als eerste over de streep bij Jumbo-Visma en leek de leiderstrui te veroveren. Het woord was vervolgens aan Team Sky, Team Sunweb en Mitchelton-Scott. De eerste twee gaven respectievelijk veertig en vijftien seconden toe.

De Australiërs waren echter onderweg al sneller en Mitchelton-Scott kon die inspanning vervolgens doorzetten. Ondanks dat er in de slotkilometer wederom bijna een aanrijding volgde met een onoplettende toeschouwer wist Mitchelton-Scott toch zeven seconden van de topttijd af te snoepen. Michael Hepburn is de eerste leider.