Annemiek van Vleuten ongenaakbaar in Strade Bianche

Annemiek van Vleuten heeft op overtuigende wijze de Strade Bianche voor vrouwen gewonnen. Op dertien kilometer van de finish sprong de renster van Mitchelton-Scott weg van het peloton.

Annemiek van Vleuten
  • Afbeelding van Mitchelton-Scott Mitchelton-Scott

Onder een heldere hemel vertrokken om 9:15 stipt 126 rensters voor 136 kilometer door Toscane. Twee rensters kozen na een halfuur koers het hazenpad: Chiara Perini en Anja Longyka. Even later sloten ook Jelena Eric en Ilaria Sanguineti zich aan bij de kopgroep. Lang hielden de vier vluchters het echter niet vol: bij de tweede grindstrook van de dag werd het kwartet alweer opgeslokt door het peloton.

CCC en Boels trokken een tijdje hard aan het peloton. Hierdoor kon niemand ontsnappen. Met nog zestig kilometer te gaan scheidde een groepje van vijf met daarin ook Marianne Vos en Lucinda Brand zich af van de grote groep. Al snel vloeide alles echter weer samen. Het peloton was ondertussen al flink uitgedund en nog zo'n 35 rensters bleven over. In de daaropvolgende kilometers probeerden steeds wat rensters weg te rijden, maar vaak zonder succes. 

Annemiek van Vleuten slaagde er vervolgens op dertien kilometer van de aankomst in om weg te rijden van de groep der favorieten. Ze bouwde haar voorsprong alsmaar uit tot uiteindelijk veertig seconden. Op de slotklim in Siena hield ze ogenschijnlijk eenvoudig stand en zodoende kon de renster met een fraaie voorgift van 37 seconden de Strade Bianche 2019 op haar erelijst schrijven.