Giro vandaag I Etappe 18 I Abbiategrasso - Prato Nevoso I 196 kilometer

De eerste dag van een loodzwaar drieluik, met vandaag een finish op Prato Nevoso. Blijft Simon Yates dusdanig heersen als in eerdere bergritten?

Yates
  • Afbeelding van Simon Yates Simon Yates

Streek

Teksten: Ludo van Klooster

In de vertrekplaats Abbiategrasso (regio Lombardije), ten zuidwesten van Milaan, hebben de laatmiddeleeuwse machtshebbers de families Visconti en Sforza hun sporen nagelaten in de verdedigingstorens, de muur en het Visconti-paleis dat dienst doet als gemeentehuis.

Na de start rijden de renners zuidwestwaarts op geringe afstand van de sportkledinggigant Castelli. Armando Castelli nam het kledingbedrijf Vittore Gianni in 1939 over, zijn zoon Maurizio gaf er in 1974 de naam Castelli aan alsook zijn beeldmerk de schorpioen, die ‘als hij eenmaal beetheeft, niet meer loslaat’, zo vertelde de in 1995 overleden ontwerper ons in de jaren tachtig. Na 40 kilometer rijden de renners de regio Piemonte in, ruim een uur later passeren ze Asti, bekend van de spumante en van zijn zanger-dichter Paolo Conte. Dertig kilometer verder rijden de renners door Alba met de fabrieken van Nutella, Tic-Tac, Kinder-chocola, Mon Cheri en Rocher-bonbons. Als profrenner moet de in Alba geboren Diego Rosa er vanaf blijven.

Kort voor de eerste klim naar Novello rijden de renners door Barolo, waar Urán in 2014 de wijn-tijdrit won. Veertig kilometer verder begint de echte klim naar Prato Nevoso, een skistation dat ondernemers uit de kustregio Ligurië vijftig jaar terug hebben ontworpen.

Parkoers

Een vrijwel vlakke etappe met een slotklim, ideaal terrein voor Tom Dumoulin, zoals hij vorig jaar verschillende keren liet blijken. De slotklim is 14 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 7 procent. Na 2,5 kilometer van de klim beginnen de zwaarste 4,5 kilometer aan 7,8%. Een klim waar misschien geen grote verschillen tussen de groten komen, maar wie de ronde wil winnen kan hier aanvallen.

De Rus Pavel Tonkov won hier een Giro-rit in 1996, met een paar seconden voorsprong en Stefano Garzelli deed dat in 2000 in een sprint met de besten. Beiden grepen in het jaar van hun overwinning op Prato Nevoso de eindzege in de Giro, een idee voor Dumoulin?

Favorieten

Het kan vandaag weer twee kanten op: of het is voor de klassementsmannen of de vluchters gaan eindelijk met de zege aan de haal. In het eerste geval is het duidelijk dat Simon Yates er deze Ronde van Italië tot nu toe bovenuit stak. De Brit zegt defensief te gaan koersen en zal zijn team niet achter een ongevaarlijke kopgroep aan laten rijden. 

In dat geval zal het hoogstwaarschijnlijk van Team Sky moeten komen. Chris Froome won al op de Zoncolan en hoopt het podium te mogen bestijgen in Rome. Maar het Britse team heeft meer ijzers in het vuur, want vooral Wout Poels maakt de laatste dagen indruk. Op de Zoncolan was de Nederlander beresterk, maar de grote vraag is natuurlijk: mag Poels voor eigen kansen rijden en een ritzege nastreven? 

Tom Dumoulin vindt met de finish op Prato Nevoso een aankomst naar zijn hand. Vorig jaar won de kopman van Team Sunweb op een werkelijk sublieme manier op Oropa. De etappe van toen is enigszins te vergelijken met die van vandaag. Verder zijn van de klassementsmannen ook Domenico Pozzovivo, Richard Carapaz, Miguel Ángel López en Thibaut Pinot niet uit te sluiten. 

Dan de vluchters: het worden drie belangrijke dagen voor Robert Gesink. De Achterhoeker heeft nog weinig kansen gehad deze Ronde van Italië en hoopt in de komende drie dagen een keer raak te schieten. Bij Team LottoNL-Jumbo zullen we ook Koen Bouwman nog weleens vooraan zien. 

Andere mannen die zeer waarschijnlijk voor de vlucht van de dag gaan: Giulio Ciccone, Sergio Henao, Alexandre Geniez, Fausto Masnada, Luis Léon Sanchez, Jan Polanc, Fabio Aru, Ben Hermans en Michael Woods.

****

Simon Yates

***

Miguel Ángel López, Tom Dumoulin, Wout Poels, Giulio Ciccone

**

Chris Froome, Alexandre Geniez, Michael Woods, Fabio Aru, Domenico Pozzovivo

*

Thibaut Pinot, Richard Carapaz, Robert Gesink, Fausto Masnada, Ben Hermans

Prijsvraag

Ook vandaag kunt u weer het Giro-shirt van CyclingLifestyle.nl winnen. Meedingen kan als u voor 15.00 uur vanmiddag op onze Facebookpagina of via Twitter voorspelt wat de uitslag van Tom Dumoulin gaat worden naar Prato Nevoso. Onder alle goede voorspellers (of degenen die het dichtst in de buurt zitten) verloten wij één t-shirt.