Giro d'Italia: Wie wordt de nummer drie van het klassement?

De strijd om de eindzege in de Giro d'Italia lijkt na de zestiende etappe nog maar tussen twee man te gaan: rozetruidrager Simon Yates en zijn uitdager Tom Dumoulin. Er zitten slechts 56 seconden tussen de twee.

Domenico Pozzovivo
  • Afbeelding van Simon Yates Simon Yates
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Op dik twee minuten van Dumoulin volgt pas de nummer drie in het algemene klassement. Domenico Pozzovivo is de naam die op 3'11" staat van de Maglia Rosa. Beste klassering in de Giro? Vijfde, in 2014. Vorig jaar werd hij de nummer zes op - jawel - 3'11" van Dumoulin. Vlakke tijdritten zijn niet echt zijn ding, en daarom was de Italiaan van Bahrain Merida best tevreden dat hij slechts 45 tellen op het roze verloor.

"Ik heb geprobeerd om zo constant mogelijk te rijden. Ik ben blij dat ik nu op de derde plaats sta", liet Pozzovivo na afloop weten. "Drie bergritten liggen nog voor ons en ik ben van plan om daarin mijn podiumplek te verdedigen." En misschien zit er zelfs nog wel iets moois in voor de 35-jarige. "Zeker de twee laatste bergetappes moeten me goed liggen."

Chris Froome eindigde als vijfde in de chronoproef, en daardoor schoof hij op naar plaats vier in het klassement. De winnaar van de etappe met aankomst op de Monte Zoncolan hoeft nog maar 39 seconden goed te maken op zijn Italiaanse opponent. In het perspraatje van Team Sky gaf de Brit aan dat hij de tijdrit voorzichtig had aangepakt. "Ik mis nog wat vertrouwen in de bochten, zeker na de crash in Jeruzalem, maar het gevoel was goed."

"Simon Yates was vooralsnog superieur, het wordt interessant om te zien hoe hij zich de laatste dagen staande houdt", laat Froome verder nog weten. "Al verwacht ik eerlijk gezegd niet dat hij zijn roze trui nog gaat verliezen", zei de 33-jarige. 

Een stuk minder goed verging het Thibaut Pinot. Voor aanvang van de rit hield hij redelijk gelijke tred met Pozzovivo, maar na de chronoproef staat zelfs Chris Froome boven hem. Pinot verloor een dikke minuut op Pozzovivo, en dat deed toch flink zeer bij de Fransman van Groupama-FDJ. "Ik was niet goed", vertelde hij na afloop tegen L'Equipe. "Ik had geen macht, vanaf het begin van de tijdrit voelde ik dat ik niet goed was."

Voor een vijfde plaats in de eindrangschikking is Pinot niet naar Italië gekomen. "Of ik nu als vierde of als zevende eindig; dat is hetzelfde. Als ik dit weekend de benen heb ga ik proberen aan te vallen om nog naar het podium te rijden", besloot Pinot, die vorig jaar vierde werd in de Corsa Rosa.

Als we nog verder naar beneden kijken zien we de winnaar van de lange tijdrit op plaats zes. Rohan Dennis was erg gelukkig met zijn eerste ritzege in de Giro: "Ik had al gehoopt op succes in Israel, maar dat mocht niet zo wezen. Het is geweldig om het werk van de ploeg te kunnen belonen met een ritzege en opnieuw een plaats in de top tien."

Voor het klassement maakt zich echter niet al te veel illusies. Dennis staat op vijf minuten van het roze. "Ik ga elke dag nemen zoals ze komt en ik wil proberen in de top tien te eindigen. Ik weet niet hoe ik zal reageren op de drie laatste bergritten. Ik denk dat de twintigste etappe de zwaarste zal zijn: daarna hebben we alleen de rit in Rome nog, dus zal iedereen op de voorlaatste dag van de Giro alles geven."

Miguel Ángel López en Richard Carapaz mogen de komende dagen een robbertje vechten om het jongerenklassement. Of zit er misschien nog meer in voor de twee Zuid-Amerikanen? Wittetruidrager López is alvast niet van plan het rustig aan te doen: "Ik ben blij dat ik nu in het wit rijd, met dertig seconden op Carapaz", liet hij opetekenen. "Ik zal moeten aanvallen wil ik nog opschuiven in het klassement. 

Eén ding is in ieder geval zeker: er kan nog veel gebeuren.