Giro: Dennis wint tijdrit, Dumoulin pakt 75 seconden terug op Yates

Rohan Dennis heeft de tijdrit op zijn naam geschreven in de Giro d'Italia. De Australiër was sneller dan Tony Martin en Tom Dumoulin, die 1 minuut en 15 seconden terugpakte op leider Simon Yates.

Dennis
  • Simon Yates Simon Yates
  • Rohan Dennis Rohan Dennis
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin
  • Tony Martin Tony Martin

Aan het begin van de tijdrit stonden er al een aantal favorieten voor de dagzege op het startpodium. Onder anderen Victor Campenaerts, Jos van Emden, Mads Pedersen, Ryan Mullen en Alex Dowsett. De eerste richttijd werd neergezet door Pedersen. Mullen en Campenaerts kwamen om verschillende redenen niet aan de tijd van de Deen. Mullen kreeg kramp en Campenaerts had simpelweg een slechte dag. Dowsett bleek wel meer in zijn mars te hebben dan Pedersen. 

De Brit kon echter niet lang genieten van de eerste plek, want Van Emden, die op de tussenpunten al de snelste tijd noteerde, was dertien seconden sneller. Van Emden leek zich op te mogen maken voor de hotseat, maar die heeft hij waarschijnlijk niet eens bereikt. Tony Martin bleek de race tegen de klok namelijk nog sneller te hebben afgewerkt. De Duitser was dertien seconden rapper dan Van Emden. 

Vervolgens was het wachten op de klassementsmannen. Fabio Aru verraste vriend en vijand met een uitstekende chronorace, mede door de motoren net voor hem. Hij moest bij zijn finish alleen Van Emden en Martin voorlaten. Ondertussen was ook Dennis meer dan uitstekend onderweg. Hij zette de snelste tijd neer bij de tussenpunten. Aan de meet bleek de Australiër, die uitstekende zaken deed voor zijn klassement, veertien tellen sneller dan Martin. Dat bleek genoeg voor de dagzege. 

Duel der klassementsmannen

Van de klassementsmannen zakten vooral George Bennett, Richard Carapaz. Miguel Ángel López en Thibaut Pinot weg. Maar het grote duel vandaag was natuurlijk tussen Dumoulin en Yates: hoeveel tijd zou de Nederlander goed kunnen maken op leider Yates? Bij het eerste tussenpunt werd wel duidelijk dat de roze trui terugpakken er niet in zou zitten, want Dumoulins voorsprong was 21 seconden.

Bij het tweede tussenpunt was dat 48 seconden en op de streep was het verschil met Yates 'slechts' 1 minuut en 15 seconden. Dat was ruim genoeg om de leiderspositie te behouden. Dumoulin kijkt nu nog aan tegen een achterstand van 56 seconden op Yates.