Stikkapotte Tom Dumoulin heeft klein wonder nodig voor Giro-winst

Tom Dumoulin kwam als derde over de streep in Sappada. In de vijftiende rit van de Giro d'Italia moest hij echter opnieuw toestaan dat Simon Yates verder uitliep op hem. Het verschil is bij het bereiken van de laatste rustdag twee minuten en elf seconden.

Tom Dumoulin
  • Afbeelding van Simon Yates Simon Yates
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Tijdens het uitfietsen reageerde Dumoulin: "Er moet echt al iets heel geks gebeuren wil ik de Giro nog winnen", zei hij voor de camera van de NOS. Zijn Britse opponent sloeg zijn slag op de voorlaatste beklimming van de dag. De tweede versnelling van de Maglia Rosa bleek de juiste. "Hij schoot er zo hard van weg, dat was echt niet normaal. Ik heb er niet eens een fractie aan gedacht om hem te volgen. Yates is gewoon veel te sterk", liet hij optekenen terwijl hij het melkzuur uit zijn benen reed.

Dumoulin sleept de derde plaats in de wacht achter de ongenaakbare Yates en Miguel Ángel López.

"Dat maakt het wielrennen mooi"

In de groep achter de voorlopig ongenaakbare Yates was Dumoulin flink aan het bakkeleien met de andere aanwezigen, Thibaut Pinot (Groupama - FDJ), Richard Carapaz (Movistar), Miguel Ángel López (Astana) en Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida). Van samenwerking was niet echt sprake: "Ze zaten alleen maar te kloten", liet Dumoulin weten over de anderen. "Als ik meteen alleen was gaan rijden had ik veel minder tijd verloren op Yates."

"Thibaut Pinot heeft nog even meegewerkt, Domenico Pozzovivo deed nog een paar laffe beurtjes", vervolgt Dumoulin, die zijn rivalen wel snapt. "Dat is wielrennen en dat maakt het wielrennen ook weer heel mooi Als het op die manier gaat, moet ik mijn tactiek aanpassen en dat heb ik denk ik heel goed gedaan."

De frustratie was duidelijk zichtbaar bij Dumoulin.

Rotzorg

Dan Yates. Die was vanzelfsprekend in zijn nopjes met zijn derde ritzege deze Giro. En ook het tijdsverschil stemde hem vrolijk: "Ik vecht er al sinds Israël (waar de Giro twee weken geleden vertrok, red.) voor om een groot gat te slaan. Het is nu een mooie voorsprong en daar ben ik blij mee, maar in 34 kilometer kan die zomaar verdwijnen."

Wat Dumoulin van deze woorden vond? "Het zal me nu echt een rotzorg zijn. Ik ben helemaal naar de klote. Eerst de rustdag..."