Superieure Anna van der Breggen demonstreert in Ronde van Vlaanderen

Anna van der Breggen is de winnares van de Ronde van Vlaanderen voor elite vrouwen. De Nederlandse won de vijftiende editie van Vlaanderens Mooiste door vanaf de Hotondberg naar de finish in Oudenaarde te soleren.

Anna van der Breggen

De eerste vluchtersgroep ontstond na goed dertig kilometer koers. In de regen wisten onder meer Karlijn Swinkels (Alé Cipollini), Maaike Boogaard (BTC City Ljubljana) en Chanella Stougje een kleine voorsprong te pakken, maar op de Paddestraat waren ze er al aan voor de moeite.  

De eenzame Natalie van Gogh maakte vroeg in de koers het mooie weer.

De solo-ontsnapping van Natalie van Gogh was een langer leven beschoren. De renster van Parkhotel Valkenburg verzamelde al snel bijna een minuut en mocht eerste aan de eerste van elf hellingen beginnen. Haar ontsnapping draagde tot aan de Holleweg. 

Vlak voor het opdraaien van de Muur van Geraardsbergen werd het peloton opgeschrikt door een massale valpartij. Onder meer Annemiek van Vleuten, Chloe Hosking, Sheyla Gutiérrez Ruiz, Julia Soek en Roxane Fournier gingen hard onderuit. Laatstgenoemde werd zelfs naar het ziekenhuis afgevoerd.

#RVVWomen #RVV18 Crash! Chloe Hosking race seems it's over. pic.twitter.com/iPdkrtliwo — Brain on Wheels ? (@BrainOnWheels) 1 april 2018

De crash zorgde voor versplintering. Na de Muur troepte het echter weer samen, waardoor een omvangrijk peloton richting de lastige Kanarieberg ging. Op de steile flanken van die helling werd de voorste groep al uitgedund, maar op de top van de Kruisberg ging het pas echt los. Anna van der Breggen ging net als vorig jaar op de pedalen staan. Maar nu was ze wel alleen weg.

Ellen van Dijk deed op de Hotondberg verwoede pogingen om haar bij te halen, maar ook de hardrijdster van Team Sunweb moest uiteindelijk het hoofd buigen voor de geboren Hasseltse. Hierdoor kon Van der Breggen alleen op naar de laatste twee hellingen.

Achter Van der Breggen zorgden haar ploeggenotes voor het betere afstoppingswerk. Aan de voet van de Oude Kwaremont was haar voorsprong op het peloton (dat intussen weer groter was geworden) een minuut. Enkel pech kon haar in de resterende kilometers nog van de zege afhouden.

Van der Breggen op de Paterberg.

Op de voorlaatste kasseienhelling, die AvdB probleemloos wist te overleven, toonde Ashleigh Moolman-Pasio zich de sterkste van de achtervolgers. Zij was ook na de Paterberg nog één van de achtervolgers die nog jacht leken te maken. Maar wat de Zuid-Afrikaanse en de anderen ook probeerden, Van der Breggen werd pas na de finish weer teruggezien. Op de Minderbroedersstraat kon ze na een solo van goed dertig kilometer uitgebreid de tijd nemen om haar eerste zege in Vlaanderens Mooiste te vieren.

Yet another Dutch party on the Flemish festival of cycling! 3 Dutchies on the podium! Congrats @AnnavdBreggen , @AmyPieters and @AvVleuten ! ?????? #RVV #RVVwomen pic.twitter.com/6355DQEqZt — Ronde Van Vlaanderen (@RondeVlaanderen) 1 april 2018

Voor Van der Breggen is het haar tweede WorldTour-zege van het wielerseizoen. Een maand geleden zegevierde ze ook al na een machtige solo in een heroïsche Strade Bianche. En dat terwijl de Ronde van Vlaanderen pas haar derde wegwedstrijd van het jaar was.

Achter Van der Breggen zorgde Amy Pieters voor dubbel succes van Boels-Dolmans door de sprint van de groep achtervolgers te winnen. Annemiek van Vleuten zorgde voor een compleet Nederlands podium door derde te worden. Pieters neemt dankzij haar tweede plaats trouwens ook de leiding in de WorldTour over van Jolien D'Hoore.