Quick-Step blijft winnen in België: Niki Terpstra pakt E3 Harelbeke

De Record Bank E3 Harelbeke is een kolfje naar de hand van Niki Terpstra gebleken. De Nederlandse klassiekerspecialist van Quick-Step Floors pakte de overwinning na een lange aanval.

Niki Terpstra

De koers ontbrandde toen op iets meer dan honderd kilometer een grote groep tegen de vlakte ging. Onder andere Sep Vanmarcke, Jasper Stuyven, Oliver Naesen en Michael Matthews waren bij deze crash betrokken en waren gedwongen tot achtervolgen. Maar Quick-Step Floors stond in het eerste peloton ook niet stil.

Tandem

De blauwe armada van Patrick Lefevere trok na de val vol door. Enkel Niki Terpstra wist bovenop de Taaienberg de versnelling van zijn ploeggenoot Yves Lampaert te beantwoorden. 

Net na de helling waren Ligthart en Gaudin de laatste twee vroege vluchters die werden gegrepen door het duo van Quick-Step Floors. Lang konden ze niet aanhaken; op de Eikenberg werd het weer een soort Trofeo Baracchi.

Op de bergjes toonde Terpstra zich de betere van de twee, maar steeds wachtte hij op zijn vluchtmakker. Op de kasseien van de Varent, op 24 kilometer van de meet, ontdeed de Noord-Hollander zich definitief van zijn ploegmaat in een poging alleen vooruit te blijven. 

Achter Terpstra had zich immers een elitegezelschap geformeerd waar Peter Sagan als enige van de topfavorieten ontbrak. De heren Benoot, Küng, Roelandts, Van Avermaet, Benoot, Naesen, Stuyven, Moscon, Trentin hadden de Nederlander quasi de hele tijd in het vizier, maar aan het wiel kwamen ze nooit. Dat was mede te danken aan puik afstoppingswerk van Stybar en Gilbert.

Laatstgenoemde sprong in de straten van Harelbeke nog weg uit de groep met achtervolgers. Zodoende werden de moegestreden Terpstra en Gilbert net als in de Grote Prijs Samyn de nummers één en twee in de Belgische semi-klassieker. 

Dankzij deze overwinning is Quick-Step Floors al de afgelopen zes koersen op Belgische bodem ongeslagen. Die overwinningsreeks begon in de GP Samyn. Vervolgens waren er zeges in Dwars door West-Vlaanderen (Rémi Cavagna), Nokere Koerse (Fabio Jakobsen), de Handzame Classic (Alvora Hodeg) en de Driedaagse Brugge - De Panne (Elia Viviani).

Vader in de vlucht

Namens Roompot-Nederlandse Loterij was Pim Ligthart één van de acht aanwezigen in de vroege vlucht. De Nederlands kampioen wielrennen van 2011, kende een bijzondere voorbereiding op de WorldTour-wedstrijd: gisteren zag hij namelijk zijn zoontje Sep ter wereld komen. Het inspireerde hem om er direct van bij de start vandoor te gaan.

Ligthart kreeg Truls Korsaeth (Astana), Nelson Oliveira (Movistar), Simone Consonni (UAE Team Emirates), Lukas Spengler (WB Aqua Protect Veranclassic), Damien Gaudin (Direct Energie), Jérémy Lecroq (Vital Concept) en Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) met zich mee.