Zuid-Afrikaan Smit naar Katusha Alpecin

Afrikaans kampioen ziet WorldTour droom in vervulling gaan.

Zuid-Afrikaan Smit naar Katusha Alpecin

Team Katuscha Alpecin heeft voor seizoen 2018 de diensten vastgelegd van de Zuid-Afrikaanse renner Willem Jakobus Smit. De 24-jarige renner baarde opzien in de wegrit op het WK in Bergen door als laatste van de kopgroep het peloton voor te blijven.

Smit is in de Europese Tour nog geen bekende naam, maar in de UCI Afrika Tour is hij de leider in de puntenstand en eerder dit jaar won hij het goud op de Continentale kampioenschappen van Afrika. De laatste drie maanden rijdt ‘Willie’ voor de Spaanse Club Ciclista Rías Baixas waarbij hij onder meer de Vuelta a Segovia en de Vuelta Ciclista a León won.

“Mijn hele leven ben ik gefocust op één droom: WorldTour renner worden. Na mijn titels in Afrika had ik er veel vertrouwen in dat de deur naar het hoogste niveau open werd gezet. Dit gebeurde helaas niet en dus koos ik ervoor om zelf naar Europa te trekken om mijn potentie te laten zien. Dit maakte mijn seizoen erg zwaar, maar uiteindelijk kreeg ik een telefoontje van Katuscha Alpecin en nu komt mijn droom uit,” aldus een dolblije Smit.

“Wat me het meest heeft geïmponeerd, is zijn drive om de top te halen. Hij heeft veel in zichzelf geïnvesteerd om hier te komen. Ik hou van zijn professionele instelling,” zei teammanager José Azevedo. “Het WorldTour level is een grote stap, maar we zullen hem zo goed mogelijk begeleiden. Hij kan klimmen, en beschikt over een goede tijdrit. Ik kijk er naar uit om met hem te werken.”

 Foto: Cor Vos