Chantal Blaak is de nieuwe wereldkampioen bij elite vrouwen. De Nederlandse demarreerde op acht kilometer van de meet uit een kopgroep van zeven en soleerde naar de regenboogtrui. Katrin Garfoot (zilver) en Amalie Dideriksen (brons) verdeelden de andere medailles.
De eerste aanval in de 152,8 kilometer lange koers kwam op naam van Sara Penton. In de slotfase van de eerste ronde slaagde de Zweedse wegkampioene erin om uit de greep van het peloton te ontsnappen. In haar eentje wist ze echter nooit een grote voorsprong op te bouwen. In de derde ronde nam Melissa Lowther het commando over. De Britse maakte de aansluiting bij Penton en liet haar direct achter op Salmon Hill. Lucinda Brand was even later de eerste Nederlandse die zich liet opmerken. Op de kasseitjes van Øvregaten knalde ze naar Lowther, maar ook deze aanval hield geen stand.
Nederland dominant
Na een kort intermezzo met de Noorse wielerbelofte Susanne Andersen en Ellen van Dijk demarreerde Amy Pieters met nog 71 kilometer te rijden aan de voet van de zalmheuvel. Hannah Barnes (Groot-Brittannië) en Rachel Neylan (Australië) sprongen mee. Het trio ontsnapte daarmee niet alleen aan het peloton. De drie ondervonden ook geen hinder van een valpartij in de afdaling, die het einde betekende voor de koers van Megan Guarnier. De Amerikaanse outsider moest de strijd geblesseerd staken. Elena Cecchini en Chantal Blaak waren andere voorname slachtoffers van de crash. Zij konden hun weg echter vervolgen.
De groep Pieters kreeg net als de voorgaande ontsnappingen nooit een grote voorsprong. Lucinda Brand kon een ronde later daarom in de afdaling van Salmon Hill de oversteek maken. Maar ook twee vrouwen van de oranje armada in de kopgroep waren niet voldoende. Met twee rondes te rijden was alles te herdoen.
Het duurde niet lang voor een nieuwe Nederlandse renster uit het KNWU-blik moest worden getrokken. Janneke Ensing reageerde op een aanval van de Britse Dani King. Ze kreeg Amanda Spratt (Australië) en Elise Delzenne (Frankrijk) mee. Even later sloot ook Hanna Nilsson (Zweden) aan. Bij de voorlaatste beklimming van Salmon Hill schudde Olympisch kampioene Anna van der Breggen voor een eerste maal aan de boom.
Vooruitgeschoven Blaak haakt aan bij grote kanonnen
De versnelling van de Olympisch wegkampioene van Rio de Janeiro betekende einde verhaal voor de groep Ensing. Het hoge tempo van Van der Breggen zorgde voor versplintering, maar de gelosten konden niet veel later opnieuw de aansluiting maken. Het was het sein voor Chantal Blaak om in het offensief te gaan. Hannah Barnes was wederom alert en sprong op haar wiel. Audrey Cordon Ragot (Frankrijk) sloot ook aan. Het trio werkte goed samen kreeg dertig seconden voor het peloton de bel te horen. Contra-attacks van Sarah Roy en Rossella Ratto strandden.
Aan de voet van de laatste beklimming van Salmon Hill was het verschil driekwart minuut tussen de koplopers en het restant van het peloton. Katarzyna Niewiadoma ging voerde de forcing en trok hard door. Samen met Annemiek van Vleuten was de aansluiting zo bewerkstelligd. Enkel Anna van der Breggen en Katrin Garfoot wisten hun karretje nog aan te haken. Het maakte dat zeven coureurs om de wereldtitel mocht gaan strijden.
Blaak buit Nederlandse overmacht uit
Chantal Blaak, die op de top van de helling de anderen nog maar net kon volgen, gebruikte de afdaling om even van haar eerdere inspanningen te herstellen. Haar landgenotes hielden intussen de achtervolgende meute op afstand. Toen Van Vleuten op 8200 meter van de finishlijn haar benen even rust gunde achtte Blaak haar moment gekomen. Haar snedige aanval van achteruit bleek direct de juiste te zijn. De renster die eerder dit jaar al op fraaie wijze de Nederlandse titel veroverde kreeg alras een voorgift van twintig seconden. Haar enige opgave? Haar inspanning volhouden tot aan de finish.
Een ultieme aanval van Niewiadoma op vier kilometer van de streep werd keurig gecounterd door Van Vleuten. De voorsprong van Blaak slonk, maar toen dankzij het verdedigende werk het Poolse gevaar werd geneutraliseerd stevende Blaak onbedreigd op de wereldtitel af. In de laatste rechte lijn kon de laureaat een gezicht vol ongeloof niet onderdrukken. Haar alles-of-niets-aanval werd beloond met de wereldtitel.
In de achtergrond werden de achtervolgers in de laatste door het peloton bij de kraag gevat. In de groepssprint die volgde was Garfoot, die in de tijdrit al het brons had veroverd, de snelste. Amalie Dideriksen, de wereldkampioene van afgelopen seizoen, spurtte naar het brons.
Foto: Cor Vos