Vuelta vandaag: 5 | Benicàssim - Alcossebre | 175,7 km

De eerste aankomst bergop. Wie o wie zijn de favorieten op de dagzege op de loodzware Ermita de Santa Lucía?

Vuelta vandaag: 5 | Benicàssim - Alcossebre | 175,7 km

We hebben er voor Vuelta-begrippen lang op moeten wachten, maar in de vijfde rit is het eindelijk zover; de eerste aankomst bergop. Wie wint even buiten Alcossebre op de Ermita de Santa Lucía?

Streek

De Ronde van Spanje is de komende dagen te gast in het Land van Valencia. Volgens het bekende liedje over de grote stad groeien de sinaasappelen er in de gloeiend hete zon. Maar in het achterland van Valencia zullen de sinaasappelen nooit ver weg zijn. Startplaats Benicàssim is zeker geen onbekend terrein voor de wielerwereld. Vorig jaar was het nog de startplaats voor de tijdrit in de Volta a la Comunitat Valenciana. Winaar? Wout Poels. Hij zou die Ronde van Valencia trouwens ook op zijn naam schrijven. Daarnaast hielden Quick-Step en het huidige Lotto - Soudal er meerdere malen hun trainingskamp voor aanvang van het wielerseizoen. 

Quick-Step op de wegen rond Benicàssim.

Na een goede 170 kilometer door het heuvelachtige binnenland komt het peloton aan bij in Alcossebre, een stad zoals er ontzettend veel zijn in Spanje. De Vuelta deed Alcossebre nog nooit aan als start- of finishplaats. In het nabijgelegen Alcalà de Xivert mochten de plaatselijke bewoners de Ronde van Spanje wel een keer begroeten. Het was in 1977 één van de dertien (!) plekken waar Freddy Maertens een etappe won. 

De grootste toeristische troef van het stadje is het strand. Maar in plaats van een koninklijke sprint aan de Playa moet er nog flink geklommen worden. De finish ligt nabij de Ermita de Santa Lucía, een kluizenarij die hoog boven de stad uittorent. Het klooster dat gewijd is aan Lucia van Syracuse is een nieuwe ontdekking van parkoersbouwer Fernando Escartín, de kromme klimmer uit Biescas. 

Het eenmansklooster maakt onderdeel uit van het nationale park van Sierra de Irta. Het loopt van Peñiscola - waar vorig jaar Jean-Pierre Drucker een Vuelta-rit wist te winnen - tot aan Alcossebre. De Ermita de Santa Lucía In het zuidelijkste puntje van dit nationale park. bergachtige park vind je onder meer wild, vele soorten trekvogels, archeologische vindplaatsen en de nodige kasteelruïnes.

Parkoers

Zoals u ziet liggen start en finish niet gek ver van elkaar af. Toch kiest de organisatie ervoor om niet direct naar Alcossebre te trekken. In het Spaanse binnenland moet er al flink worden geklommen alvorens de slotklim wordt aangevat. Want voor dat het peloton begint aan het kluizenaarspad wachten er nog vier beklimmingen. In totaal is deze rit voor dik 2700 hoogtemeters. Afzien dus!

Begonnen wordt er met de Alto del Desierto de las Palmas, een klim van tweede categorie net buiten Benicàssim. Ze is 7,8 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 4,8 procent. Bij Torre la Sal begint de meute aan de Alto de Cabanes (7,3 km aan 4,3%). Via de Coll de la Bandereta (4,6 km aan 7,6%) en Alto de la Serratella (13,2 km aan 3,7%) en een lange afdaling komt de karavaan aan in Alcossebre aan. 

Na een typische rit door het middengebergte rest alleen de slotklim nog. Een rottig steil ding zoals Escartín ze graag ziet. Het gemiddelde stijgingspercentage van 4,2 procent, zoals de officiële site meldt, geeft een vertekend beeld. Want in de klim zijn meerdere passages waarin de renners meer dan tien procent moeten overwinnen. Het steilste stuk? Twintig procent. Ga er maar aan staan!

Favorieten

De klassementsrenners mochten het uitvechten in de eerste bergrit. Hoe zit dat met de eerste aankomst bergop? Het zou zomaar eens kunnen zijn dat we een strijd op meerdere fronten krijgen. In het eerste gevecht om de ritzege kunnen vroege vluchters om de bloemen strijden en in de achtergrond kunnen de favorieten voor het klassement zich uitleven. Laten we eens wat mogelijke favorieten uitlichten.

Omar Fraile is misschien een eerste naam om op te schrijven. Ook dit jaar wil Fraile de bergtrui veroveren, maar voorlopig heeft hij 'm nog niet in bezit. De rit van vandaag is een goede gelegenheid om alvast een hoop punten te pakken. Maar graait hij ook de ritzege mee?

Fraile zou dan onder andere moeten afrekenen met Davide Villella. Als deze Italiaan van Cannondale - Drapac vandaag voor de vlucht kiest om bergpunten te sprokkelen moeten we hem ook opschrijven voor de strijd om de dagzege. Talent heeft de drager van de bergtrui genoeg. Nu moet het er nog een keer uitkomen. Vandaag is een mooie kans voor een renner met zijn kwaliteiten.

Ook Rafał Majka is een naam om in de gaten te houden. De Pool staat al op dik zes minuten, dus een klassement gaat 'm vermoedelijk niet winnen. Maar het klimmen is Majka absoluut nog niet verleerd. En aangezien er vandaag weer voldoende moet worden geklommen is het verstandig om rekening te houden met een overwinning van deze snaak.

Let u in de groep der favorieten onder andere op de vinnige Michael Woods en de kattenrappe Esteban Chaves. En wat kunnen Carlos Betancur en bijvoorbeeld Wilco Kelderman op zo'n aankomst? Het wordt in ieder geval een interessant spektakel.

Doet Chavito vandaag een greep naar de macht?

Prijsvraag

Wil je kans maken op een shirt naar keuze van CyclingLifestyle? Voorspel dan de winnaar van de etappe van vandaag op onze Facebook-pagina of waag een gokje op Twitter!

Foto's: Cor Vos & Vuelta a España