De week na de Tour de France is een drukke voor het internationale wielerpeloton. Rust? Niks rust! Koersen moeten ze, verspreid over heel Europa. In de criteriums, maar ook in Spanje, Engeland en Polen wordt er gereden. En in deze voorbeschouwing richten we ons op de Ronde van Polen. Een koers met een rijke historie, maar ook met een interessante toekomst.
Historie
Het idee voor de Ronde van Polen ontstond vlak na de onafhankelijkheid van Polen in 1918. Het land moest verenigd worden, en sport speelde een belangrijke rol in dat proces. En daar een wielerkoers daadwerkelijk naar de mensen toe kan komen leek een nationale ronde helemaal niet zo'n gek idee. Bij de eerste editie van de Ronde van Polen waren Ignacy Mościcki, de toenmalige president, en Józef Piłsudski, ook geen onbelangrijke figuur in de Poolse geschiedenis, nauw betrokken.
1.491 kilometer verdeeld over acht ritten leverde Feliks Więcek als eerste eindwinnaar op. De rittenkoers groeide uit tot een van de belangrijkste sportevenementen van Polen gedurende het interbellum. Overal stonden mensen langs de kant om hun helden aan te moedigen. De koers was dus een groot succes, maar de wedstrijd kon mede door de Tweede Wereldoorlog niet elk jaar doorgaan.
Na de oorlog werd de Ronde van Polen overvleugeld door de door de communisten zo geliefde Vredeskoers, maar de race bleef bestaan. Ook na de val van de muur bleef de koers op het wielerprogramma, al hing de wedstrijd aan een zijden draadje. De laatste jaren is de koers mede dankzij de WorldTour-status een vaste waarde op de kalender geworden.
Laatste tien winnaars
2007 - Johan Vansummeren
2008 - Jens Voigt
2009 - Alessandro Ballan
2010 - Daniel Martin
2011 - Peter Sagan
2012 - Moreno Moser
2013 - Pieter Weening
2014 - Rafał Majka
2015 - Ion Izagirre
2016 - Tim Wellens
Parkoers
De 74e editie van de koers door het Poolse land speelt zich af in het zuiden. Op het programma staan enkele ritten die we intussen al kennen, maar ook zijn er enkele nieuwe etappes.
Etappe 1: Kraków - Kraków | 130 kilometer
De zevendaagse wordt op zaterdag 29 juli op gang geschoten op het imposante marktplein van Krakau. Na een tocht door de heuvels buiten de stad zal de finale zich weer afspelen in Krakau, een van de mooiste steden van Polen. De finale heeft plaats tussen de stadions van de rivaliserende voetbalclubs Wisła Kraków and Cracovia. Er is grote kans dat er op het plaatselijke parkoers wordt gesprint.
Etappe 2: Tarnowskie Góry - Katowice | 142 kilometer
Een klassieke aankomstplaats in de Tour de Pologne, zoals de koers officieel het, is Katowice. De hoofdstad van Opper Siliezië maakt de laatste jaren steevast onderdeel uit van de route. En ook dit jaar wordt het traditionele aankomstrondje weer een paar keer gereden. Dat het een sprint wordt lijkt zeker, maar Taylor Phinney bewees in 2013 dat dat niet altijd zo hoeft te zijn. Hij bleef het peloton destijds knap voor na een late aanval.
Etappe 3: Jaworzno - Szczryk | 161 kilometer
Na 33 kilometer passeert de karavaan van de Ronde van Polen het plaatsje Oświęcim. Dat zegt u in eerste instantie misschien niet zo veel. Maar dat verandert als we de Duitse naam gebruiken; 'Auschwitz'. De renners passeren vroeg in de koers het concentratiekamp waar zo veel gruwelijkheden hebben plaatsgevonden.
Zodra de meute door het even verderop gelegen Bielsko-Biała is getrokken moet er geklommen worden. De etappe is lastig, met de beklimmingen die luisteren naar de namen Salmopol en Zameczek przełęcz Szarcula. Deze eerste Beskiden-klimmen zullen allebei twee keer moeten worden bedwongen. De Salmopol wordt overigens van twee kanten beklommen.
De laatste kilometer in Szczryk is ook nog erg pittig. Voer voor krachtpatsers.
Etappe 4: Zawiercie - Zabrze | 238 kilometer
De langste etappe van de ronde gaat over de klassieke afstand van 238 kilometer. Een hele opgave, al is het parkoers niet heel zwaar. In Zabrze mag er worden gesprint. Of worden het vluchters die de vrijheid krijgen van het peloton?
Etappe 5: Nagawczyn - Rzeszów | 130 kilometer
Na vier komt vijf. Na de langste etappe komt de kortste etappe. Met 130 kilometer is deze rit absoluut niet lang. Lastig is ze wel, met negen klimmetjes. De aankomst ligt in het fraaie Rzeszów, dat met 220.000 inwoners de grootste stad in Zuidoost-Polen is. Een sprint lijkt gezien het hoogteprofiel een moeilijke zaak te worden. Vanaf het laatste klimmetje is het immers nog tien kilometer tot de finish.
Etappe 6: Wieliczka - Zakopane | 189 kilometer
De zoutmijn van Wieliczka, even buiten Krakau, is de plek waar de voorlaatste rit van start gaat. De finish ligt in Zakopane, een klassieke aankomstplaats in de Ronde van Polen. Hoewel het eerste deel van de rit niet al te lastig is zullen de renners in de finale nog genoeg te verduren krijgen. Na goed honderd kilometer begint de ellende in het Tatragebergte. Vorig jaar was het Tim Wellens die in deze etappe naar de zege (en de eindwinst) soleerde.
Etappe 7: Bukovina Resort - Bukowina Tatrzańska | 132,5 kilometer
De organisatie bewaart het lekkerste voor het laatst. Want de tweede rit door het Tatragebergte is nog zwaarder. Er is voor de regisseur waarschijnlijk weinig tijd om beelden te tonen van Morskie Oko, misschien wel het mooiste meer ter wereld, dat in het hooggebergte ligt. Het rondje rondom Bukowina Tatrzańska is heel zwaar, waardoor de gele leiderstrui in de laatste rit zeker nog van eigenaar kan wisselen.
In het kleine Bukowina Tatrzańska zal de winnaar van de Ronde van Polen na zeven dagen koers worden gehuldigd. Maar wie zijn de grootste kanshebbers?
Favorieten
Een blik op de deelnemerslijst leert dat veel toppers hun wegen naar Polen weten te vinden. Met de kortgeschoren Peter Sagan, Caleb Ewan, Jens Debusschere, Riccardo Minali, Kristian Sbaragli, Wouter Wippert en Danny van Poppel mogen we ons opmaken voor een paar interessante sprints. Maar ook wat klassementsrenners betreft is het smullen geblazen.
Vincenzo Nibali, de nummer drie van de afgelopen Giro d'Italia, is de klassementsrenner die de meeste adelbrieven kan voorleggen. Toch is het maar de vraag of de Italiaan nu al helemaal in orde is. De kopman van Bahrain Merida richt zich namelijk op de Vuelta, dus het zou maar zo kunnen dat de Siciliaan nog enkele procenten tekort komt om mee te doen om de eindzege.
Misschien is Rohan Dennis dan een betere optie. De Australiër van BMC liet de Tour de France schieten omdat hij onvoldoende in vorm was na zijn valpartijen eerder dit jaar. In de Tour de Pologne maakt hij zijn rentree. Hoe is het nu met zijn vorm? Het blijft gissen. Maar zeker is wel dat een Dennis in vorm zeker mee kan doen om de eindzege.
Dat kunnen we ook zeggen van Bob Jungels. Na een periode van rust richt de Luxemburger zijn pijlen op het tweede deel van het seizoen. De man van Quick-Step Floors krijgt een mooi groepje renners om hem heen die hem zeker verder kunnen helpen. Daarnaast lijkt het parkoers echt iets voor de sterke Jungels.
En ook de rest van de startlijst liegt er niet om. Let ook zeker op Adam Yates, Domenico Pozzovivo, Simon Spilak, Ilnur Zakarin, Wout Poels, Enrico Battaglin, Davide Formolo, Rui Costa, Sebastien Reichenbach, Jan Hirt, Joe Dombrowski, Tejay van Garderen Wilco Kelderman en Sam Oomen. En dan hebben we thuisrijder Rafał Majka nog niet eens genoemd. Kortom: enorm veel mannen die hoge ogen kunnen gooien in deze koers. Dat maakt de 74e Ronde van Polen op voorhand zeker de moeite van het bekijken waard.
Over kijken gesproken, dat kunnen we de hele week op Eurosport. De uitzendtijden lopen overigens sterk uiteen. Etappe 1, 2 en 5 finishen zo rond half vijf 's middags, maar bij de rest van de ritten is het wachten tot een uur of zeven eer de winnaar bekend is.
Foto's: Tour de Pologne