Retro: Froome gaat te hard voor Wiggins op Peyragudes

Precies vijf jaar geleden moest Froome wachten op zijn kopman

Retro: Froome gaat te hard voor Wiggins op Peyragudes

Vandaag is het vijf jaar geleden dat de Tour finishte op Peyragudes, na een zware etappe in de Pyreneeën. Deze dag zal vooral herinnerd worden aan de laatste steile slotkilometers, waarin knecht Chris Froome gewoonweg te hard ging voor zijn kopman Bradley Wiggins. Een memorabel moment uit de Team Sky-geschiedenis. 

Alejandro Valverde was de man die de etappe kleur gaf. De Spanjaard demarreerde op de flanken van de Port de Balès. Met nog 35 kilometer te gaan leek het voor hem een zware opgave te worden. Zwaar, maar zeker niet onmogelijk, want op de steile hellingen van Peyragudes wist El Imbatido knap stand te houden tegen de klassementsmannen.

Wat Valverde betreft was er dus geen vuiltje aan de lucht. Enkele honderden meters achter hem was dat echter wél het geval. Hommeles tussen geletruidrager Wiggins en diens meesterknecht Chris Froome. Laatstgenoemde ging bergop namelijk veel te snel voor Wiggins. Meerdere keren werd hij teruggefloten en de situatie van enkele dagen eerder, op La Toussuire, herhaalde zich. Uiteindelijk kwamen beide Britten gezamenlijk over de finishlijn in het bergdorpje, maar onbesproken zou het voorval nooit worden.