Laurens ten Dam verlengt contract Team Sunweb met een jaar

Ten Dam blijft tot eind 2018 bij de ploeg van Iwan Spekenbrink.

Laurens ten Dam verlengt contract Team Sunweb met een jaar
  • Afbeelding van Team DSM Team DSM

Laurens ten Dam blijft nog een jaar langer actief in het peloton. Dat maakte Team Sunweb vandaag bekend. De 36-jarige Nederlander verdedigt nog tot eind 2018 de kleuren van de ploeg.

Over zijn contractverlenging zegt Ten Dam: "Het plan was om aan het eind van dit jaar te stoppen. Maar het gaat zo goed en ik heb er nog zoveel plezier in dat ik heb besloten om mijn pensioen een jaar uit te stellen."

Trots op successen

De ervaren Ten Dam tekende in 2016 een contract bij de ploeg van Iwan Spekenbrink. Tijdens de afgelopen Giro d'Italia was hij één van de adjudanten van eindwinnaar Tom Dumoulin. Ook in de Tour gaat het Team Sunweb, met Ten Dam in de gelederen, voor de wind met twee ritzeges en de bolletjestrui.

"Ik voel me goed in de ploeg en ben er trots op om bij te kunnen dragen aan de recente successen in de Giro en de Tour", vervolgt Ten Dam. "Ik ben dan ook erg blij om bij Team Sunweb te kunnen blijven. Ik heb genoten van de successen in de grote rondes en ik hoop dat we volgend jaar hierop kunnen voortborduren."

Dumoulin en Ten Dam tijdens de door Tom Dumoulin gewonnen Giro d'Italia.

Voorbeeld

Aike Visbeek, coach van Team Sunweb, is ook blij met de contractverlenging. "We zijn blij dat we nog een jaar kunnen vertrouwen op zijn ervaring en steun voor het algemeen klassement. Zijn ervaring in rittenkoersen is cruciaal gebleken en zijn kennis is van grote waarde voor de ontwikkeling van onze jonge renners. Met zijn enthousiasme en liefde voor de sport is hij een voorbeeld voor de hele ploeg."

Ten Dam begon zijn profcarrière in 2004 bij Bankgiroloterij. Daarna reed hij voor Shimano - Memory Corp, Unibet.com tot hij in 2008 een contract tekende bij Rabobank. Bij deze ploeg bleef hij tot eind 2015, waarna hij de rangen van Team Sunweb vervoegde. Op zijn palmares staan twee profzeges. In 2006 won hij in Polen de tweede etappe van de Koers van de Olympische Solidariteit en twee jaar later was hij de beste in de eerste rit van het Critérium International. 

Ten Dam reed zich daarnaast twee keer bij de eerste tien in een grote ronde. In de Vuelta van 2012 werd hij achtste. Twee jaar later behaalde hij een negende plaats in de Tour de France. In 2009 maakte Ten Dam onderdeel uit van de de ploeg waarmee de Rus Denis Menchov de Giro d'Italia wist te winnen. Afgelopen Giro d'Italia was hij de meesterknecht van Tom Dumoulin.

Foto: Cor Vos