Retro: Het drama van Guzet-Neige

Philippe Bouvatier en Robert Millar missen de afslag en Massimo Ghirotto profiteert.

Retro: Het drama van Guzet-Neige

17 juli 1988 is de dag waarop Massimo Ghirotto zijn eerste etappe in de Ronde van Frankrijk wint. Dat gebeurt op uiterst curieuze wijze.

Het moet de dag worden van Philippe Bouvatier. Samen met Robert Millar en Massimo Ghirotto is hij op pad in de finale van de veertiende etappe. Aankomst boven in Guzet-Neige. Bouvatier heeft een superdag. Hij voelt dat hij kan winnen.

Gedrieën beginnen ze aan de laatste kilometer. En daar pikken we de koers op. Een drama ontvouwt zich op de flanken van de beklimming.

Bouvatier wint de etappe niet. Hij zou zelfs nooit een Tourrit winnen. Van Ghirotto zou hij nog wel een mooie troostprijs krijgen. De Italiaanse renner in dienst van Carrera Jeans - Vagabond die op curieuze wijze de etappe won gaf de prijs voor de winnaar, een Peugeot 309, aan Bouvatier. In de natourcriteriums harkt Bouvatier ook heel wat geld binnen. Tegenwoordig is Bouvatier praeses van Vélo Sport du Pays de Lamballe.

Robert Millar, de nummer twee van die dag, wint in zijn carrière een rit in alle grote rondes. In de Vuelta is hij twee keer de nummer twee in het eindklassement. Daarnaast verovert hij de bergtrui zowel de Giro als de Tour. En ook vandaag maakt Millar nog onderdeel uit van de Tour. We spreken haar nu echter aan met Philippa York, want ze gaat vandaag de dag als vrouw door het leven. Ze is analist voor de Britse tv-zender ITV4. Van het wielrennen is ze altijd blijven houden.

Foto: Cor Vos