Retro: Moncoutié maakt Frankrijk blij op Quatorze Juillet

De veertiende van juli en de Tour de France zijn elk jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo merkte ook David Moncou...

Retro: Moncoutié maakt Frankrijk blij op Quatorze Juillet

Het is alweer even geleden dat een Fransman de beste was op de nationale feestdag. De laatste was David Moncoutié, die zich twaalf jaar terug de beste toonde op weg naar Digne-Les-Bains.

Hoe kan het ook anders dan dat op 14 juli een overwinning van een Fransman centraal staat. Het is tenslotte de nationale feestdag van het land, de dag waarop de bestorming van de Bastille-gevangenis wordt gevierd, een symbolisch beginpunt van de Franse Revolutie. Kortom, ook een dag waarop je als trotse Fransman extra graag wil winnen. Vorig jaar werd de heroïsche Touretappe op de Mont Ventoux gehouden op Quatorze Juillet, gewonnen door Thomas De Gendt. De Tour de France kwam echter in de schaduw te staan van de verschrikkelijke aanslag in Nice van later die dag. 

Er is dus weleens een leukere feestdag gevierd in de Tour. Hoewel de Fransen de afgelopen twintig jaar ‘maar’ vier keer de beste waren op 14 juli, hebben ze wel een reputatie hoog te houden. Liefst 28 Franse wielrenners wisten al eens een Touretappe te winnen op de veertiende van juli. In dat rijtje staan grote namen, zoals Jacques Anquetil, Roger Pigeon en Laurent Jalabert. Voor de laatste Franse winst op de heuglijke dag moeten we terug naar 2005, toen David Moncoutié iedereen het nakijken gaf.

Dat deed de klimmer van Cofidis op zijn kenmerkende manier: solo aankomen in een bergetappe. De rit werd beheerst door een kopgroep van dertien man, met daarbij dus de vaak in het laatste wiel koersende Moncoutié. Twaalf jaar geleden reed hij wel vooraan en versnelde hij bergop zelfs uit de kopgroep. 

Medevluchters als Sandy Casar, Franco Pellizotti en Axel Merckx konden niet met hem mee, waardoor Moncoutié naar zijn tweede ritzege in de Tour kon soleren. Een jaar eerder was hij al op eenzelfde manier winnaar geworden van een etappe. Hij stopte in 2012 met koersen en zal in Frankrijk voornamelijk herinnerd worden om zijn triomftocht op de feestdag.

Foto: Cor Vos