Eindstreep: Sagan de beste in Tour de France, Sinkeldam naar FDJ?

Al het belangrijkste nieuws rond de derde etappe in de Tour de France.

Eindstreep: Sagan de beste in Tour de France, Sinkeldam naar FDJ?

De Eindstreep van de dag brengt al het belangrijkste wielernieuws van de dag bijeen.

Met vandaag:

Sagan demonstreert kwaliteiten in Longwy

Feest voor Peter Sagan in de Tour de France. De wereldkampioen schreef de derde etappe met aankomst in Longwy op zijn palmares bij.

De wereldkampioen kon juichen in Longwy.

Na een aantal kilometer kwamen zes renners weg van het peloton. Adam Hansen (Lotto Soudal), Romain Hardy (Fortuneo-Oscaro) en Nils Politt (Team Katusha Alpecin) zagen na een korte achtervolging het drietal Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Nathan Brown (Cannondale-Drapac) en Romain Sicard (Direct Énergie) aansluiten.

Richting de finale een interessante wending: Lilian Calmejane, het supertalent van Direct Énergie, viel aan. Hij kreeg met Thomas de Gendt (Lotto Soudal) en Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Oscaro) twee renners mee die net als de Fransman zelf een mannetje voorin hadden. Ze dichtten snel de bres en uiteindelijk kon enkel Hardy aanhaken.

Bijna twee minuten liep het viertal weg, terwijl Bora-Hansgrohe en Team Sunweb het commando voerden in het peloton. In de heuvelachtige finale reed Calmejane zoals verwacht zijn medevluchters eraf. Op tien kilometer van de streep was ook zijn liedje uit.

En dus kon de razende tocht naar de slotklim in Longwy volgen. Veel draaien en keren, met haarspeldbochten in Réhon, daarna onder de N52 door naar Longwy. Daar volgde een slotklim van 1,6 kilometer aan 5,8% gemiddeld, met de steilste stroken voor de rode vod.

Het tempo werd redelijk gedrukt op de slotklim, waarna BMC Racing Team de gashendel open trok. Richie Porte leek in de slotkilometer weg te rijden, maar wereldkampioen Peter Sagan antwoordde. De Slowaak kreeg het nog benauwd toen Michael Matthews dichter kwam in de slotmeters, maar stak uiteindelijk de handen in de lucht. Geraint Thomas blijft de leider in het algemeen klassement.

Sagan: 'Druk? Wat is druk?'

Peter Sagan won in Longwy de derde etappe van de Tour de France. Na zijn zege sprak de wereldkampioen zoals we hem kennen. Gevraagd naar de druk die er op zijn schouders rustte, antwoordde de Slowaak lachend: "Druk? Wat is druk? Ik ken dat niet." Nadat hij geheel volgens traditie zijn ploeggenoten van Bora-Hansgrohe bedankte voor het geleverde werk, was zijn relaas van de slotkilometer aan de beurt.

"In de finale was er veel stress", stak Sagan van wal. "BMC hield het tempo op de zware slotklim hoog. Richie (Porte) viel aan en kreeg een klein gaatje. Ik besloot gewoon om hem terug te halen", aldus de winnaar van zijn alweer 8ste Tour-etappe.

"Maar het was nog te vroeg om zelf te gaan, want het was nog iets van 400 meter tot de streep", ging de Slowaak verder. "Op dat moment dacht ik: 'f*ck, ik ben te vroeg gegaan.' Toen ik de sprint aan ging, schoot ik uit mijn klikpedaal. Nog een foutje. Daarna ging ik gewoon en won."

Van Avermaet: 'Hielp niet dat Sagan uit zijn pedaal schoot'

Geen winst voor Greg van Avermaet in Longwy. Hij eindigde vierde op het slotklimmetje in de derde Tour-rit. Voor de microfoon van Sporza deed de olympisch kampioen zijn verhaal. "Ik zat op de ideale plaats in de finale. We hadden goed verkend en de koers verliep perfect. Ik probeerde van ver aan te gaan, om Sagan uit zijn kot te lokken en zijn slipstream te kunnen pakken."

Wel had de olympisch kampioen complimenten over voor de wereldkampioen. "Het was niet in mijn voordeel dat Peter zich moest corrigeren, maar ik denk wel dat hij de sterkste was. Als hij te vroeg aan zet, kan ik misschien nog uit het wiel komen en is er een kans."

Viviani klopt Vanmarcke in Oostenrijk

Elia Viviani heeft een van de weinige sprinterskansen gegrepen in de voorts bergachtige Ronde van Oostenrijk. Het is de derde overwinning van het seizoen voor de Italiaan. Sep Vanmarcke werd knap tweede.

De wind kreeg tijdens de etappe vrij spel waardoor het peloton in stukken brak. Op 18 kilometer van de streep had aanvaller Smukulis genoeg van zijn Oostenrijks gezelschap en ging de ex-renner van Katusha en Astana er alleen vandoor. De Let kreeg een mooie voorgift, maar het volstond niet voor de overwinning. Het peloton kwam terug onder aanvoering van de Italiaanse selectie en Viviani maakte het mooi af. Sep Vanmarcke is de nieuwe leider in Oostenrijk.

D'hoore klopt Hosking na fotofinish in Giro Rosa

Winst voor Jolien D'hoore in de Giro Rosa. De Belgische was de snelste van een kleine groep na een waaieretappe, Anna van der Breggen blijft in het roze rijden.

Na drie ritten in de Giro Rosa ging Anna van der Breggen nog altijd aan de leiding. Ze had met Boels-Dolmans de ploegentijdrit gewonnen en nam het roze een dag later over in de eerste rit in lijn. De vierde rit zou er een voor de sprinters worden. Al besliste de wind rond Occhiobello langs de oevers van de Po daar anders over. Na een etappe op hoge snelheid brak het peloton in stukken. Onder meer Annemiek van Vleuten miste de eerste waaier en werd op grote achterstand gezet. De eerste groep ging sprinten om de zege. Jolien D'hoore won van Chloe Hosking, na uitsluitsel van de fotofinish.

Sinkeldam naar FDJ?

Ramon Sinkeldam is in gesprek met FDJ voor een transfer, zo meldde Tour du Jour vanavond. Verslaggever Filemon Wesselink vertelde 'uit zeer betrouwbare bron' te weten dat de Nederlands kampioen de overstap zou gaan maken naar de Franse loterijploeg. Aike Visbeek, ploegleider van Team Sunweb, kon het nieuws bevestigen noch ontkennen aan Wesselink.

Het nieuws zou goed uitkomen voor de trui van Sinkeldam, waarom commotie ontstond na het Nederlands kampioenschap. Team Sunweb koos immers niet voor een volledige driekleur, maar voor een baan met de Nederlandse vlag midden op het shirt, om de hoofdsponsor beter uit te laten komen. FDJ kiest steevast voor de volledige kleuren van de vlag, zonder uitingen van de sponsor.

Foto's: Cor Vos