Retro 1980: Nederland pakt twee ritoverwinning op één dag

Dag op dag 27 jaar geleden won TI-Raleigh eerst de ploegentijdrit waarna Jan Raas het peloton achter zich liet in de nam...

Retro 1980: Nederland pakt twee ritoverwinning op één dag

Dag op dag 27 jaar geleden zorgde het Nederlandse TI-Raleigh voor een unicum in de Tour de France door twee ritten op één dag te winnen. 

Ons land beleeft absolute hoogdagen in de Tour van 1980. Het iconische TI-Raleigh, onder leiding van de al even iconische Peter Post, wint maar liefst elf (!) etappes. Het mooiste moment vindt plaats op 3 juli. In de voormiddag staat een ploegentijdrit op het programma. Een belangrijk moment voor TI-Raleigh want ploegleider Post is helemaal verlekkerd op deze discipline. De tevredenheid is groot wanneer de Nederlandse formatie de snelste tijd klokt. 

TI-Raleigh tijdens de ploegentijdrit, in zesde positie herkent u de latere Tourwinnaar Joop Zoetemelk

Opdracht volbracht denk je dan, maar dat is buiten Jan Raas gerekend. De bebrilde Nederlander doet er nog een schepje bovenop door enkele uren later ook nog de namiddagetappe op zijn naam te schrijven. Feestje bij TI-Raleigh, dat in Parijs ook nog de eindwinnaar aflevert in de persoon van Joop Zoetemelk.