Retro: 20-jarige Urán neemt sprintend peloton te grazen in Zwitserland

Zelfs toen had hij al een oud gezicht.

Retro: 20-jarige Urán neemt sprintend peloton te grazen in Zwitserland

Vandaag is het exact 10 jaar geleden dat in de Ronde van Zwitserland een jong broekie won.

De Ronde van Zwitserland was er dat jaar een van extreme bergetappes. Na aankomsten op de Triesenberg en Crans-Montana, lag in de zevende etappe de gruwelijke bergrit naar de Grimselpass te wachten. Eens die achter de rug was, konden de klassementsrenners rustig achterover leunen met het oog op de slottijdrit.

Maar niet voordat een relatief vlakke etappe richting Schwarszee werd verreden, waar de laatste kilometers vals plat omhoog liepen. Er was geen controle in het peloton, waardoor in de laatste kilometer een renner van Unibet.com kon ontsnappen. 

Was Matteo Carrara voor de gokwebsite heel actief geweest in de Zwitserse ronde, deze keer was het Rigoberto Urán die zich voor het eerst toonde aan de hele wereld. De 20-jarige Colombiaan bleef meteen maar het sprintend peloton voor, om zijn eerste profzege te boeken (van 8 in totaal).

Urán kon zijn oren niet geloven, was te merken bij de aankomst. Later in 2007 kwam de Colombiaanse klimmer zo ontzettend hard ten val in een afdaling tijdens de Ronde van Duitsland.

Foto: BikeRadar