Giro d’Italia: voorbeschouwing Maglia Azzurra

Wie wordt de beste klimmer in de 100ste Giro?

Giro d’Italia: voorbeschouwing Maglia Azzurra

Vrijdag start de Giro d’Italia op Sardinië. Hoe zit het bergklassement in elkaar en wie zijn de belangrijkste kandidaten? Wieler Revue zocht het uit.

Historie

De organisatie van de Giro introduceerde in 1933 het bergklassement. Op iedere gecategoriseerde beklimming waren punten te behalen en aan het einde was degene met het grootste aantal bergpunten de winnaar van het klassement. Tot op de dag van vandaag veranderden die regels niet. Er wordt dan ook niets bepaald op basis van klimtijden of iets dergelijks, gewoon wie in welke volgorde over gecategoriseerde beklimmingen rijden.

De eerste winnaar van het bergklassement was een grote naam, Alfredo Binda was de beste klimmer in 1933. Het duurde tot 1950 voordat Hugo Koblet de eerste niet-Italiaanse winnaar van de classifica montagna werd. Daarvoor had onder meer Gino Bartali het klassement al zeven keer achter zijn naam staan.

Sinds 2012 draagt de beste klimmer de blauwe trui.

In 1974 riepen de organisatoren een trui in het leven voor de beste klimmer. Het werd een groene trui, de maglia verde. In 2012 switchte deze van kleur; voortaan was het de maglia azzurra, de blauwe trui. De laatste winnaar van het groen werd Stefano Garzelli, de eerste in het blauw na 21 dagen was Matteo Rabottini. Vorig jaar ging de winst in het bergklassement naar Mikel Nieve. Nog nooit won een Nederlander het klassement, zes keer was het klassement een prooi voor een Belg.

Reglement

De beklimmingen in de Giro d’Italia worden ingedeeld in vijf categorieën. Voor de makkelijkste beklimmingen is de 4de categorie bestemd. Daarna volgen de 3de, 2de en 1ste categorie. Daarnaast is er nog de Cima Coppi: die is verbonden aan de hoogste berg in het Giro-parkoers. Dit jaar gaat die eer naar de Passo dello Stelvio. De volgende puntenverdeling is verbonden aan de categorieën:

Cima Coppi: 45-30-20-14-10-6-4-2-1

1ste categorie: 35-18-12-9-6-4-2-1

2de categorie: 15-8-6-4-2-1

3de categorie: 7-4-2-1

4de categorie: 3-2-1

De Passo dello Stelvio is terug.

In de Giro van 2017 zitten 41 gecategoriseerde beklimmingen. De kortste is de Muro di Ca’ del Poggio van 1,1 kilometer in de voorlaatste etappe van Pordenone naar Asiago. De langste is de 32,8 kilometer lange Portella Femmina Morta in de vierde rit van Cefalù naar de Etna. Het grootste aantal bergpunten is te verdienen in de 16de etappe van Rovetta naar Bormio. De Passo del Mortirolo en de Umbrailpass zijn beide van 1ste categorie, de Passo dello Stelvio is zoals reeds gezegd de Cima Coppi.

Favorieten

Vaak is de winnaar van het bergklassement een topklimmer die drie weken lang aanvallend ingesteld is. Hetzij door pech in de eerste week, maar vaak is de winnaar van het bergklassement ook echt iemand die zijn zinnen erop heeft gezet.

Giovanni Visconti is één van die renners. De winnaar van het bergklassement in 2015 rijdt echter in de ploeg bij Vincenzo Nibali, die voor zijn derde eindzege in de Giro gaat. Stefano Pirazzi is een van de renners die de Italianen zelf maar al te graag naar voren schuiven. Tutti pazzi per Pirazzi zal vaak te zien zijn langs het parkoers.

Visconti won het bergklassement in 2015.

Hun landgenoten die ook kanshebber op de trui zijn, hebben de namen Matteo Busato (Wilier Triestina), Valerio Conti en Edward Ravasi (UAE Team Emirates). Maar wellicht dat die laatste twee te veel voor kopman Rui Costa moeten werken.

Kijken we buiten de landsgrenzen van Italië, dan kijken we vooral naar klassementsrenners. Mikel Landa en Nairo Quintana komen dan als beste klimmers naar voren. Met Omar Fraile heeft Dimension Data een tweevoudig winnaar van de bergtrui in de Vuelta a España in de gelederen, zal hij even gemotiveerd zijn in Italië?

Fraile weet hoe je een bergklassement wint.

Schrijven we ook op: Jan Hirt (CCC Sprandi Polkowice), Davide Villella (Cannondale-Drapac), Daniel Martinez (Wilier Triestina), Laurens de Plus (Quick-Step Floors), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Dario Cataldo (Astana), Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) en Steven Kruijswijk.

Onze favorieten

*****

Omar Fraile

****

Stefano Pirazzi & Giovanni Visconti

***

Mikel Landa, Vincenzo Nibali & Nairo Quintana

**

Matteo Busato, Dario Cataldo, Valerio Conti & Steven Kruijswijk

*

Cesare Benedetti, Laurens de Plus, Jan Hirt, Daniel Martinez & Davide Villella

Foto's: Cor Vos