Advies van KNWU: buiten trainen kan, maar doe dat alleen

Het is momenteel eindelijk goed fietsweer, maar gezien de coronacrisis is fietsen in groepen niet verstandig. Alleen fietsen is vooralsnog geen probleem. Op haar website geeft de wielerbond een aantal richtlijnen om rekening mee te houden.

Advies van KNWU: buiten trainen kan, maar doe dat alleen

De nationale wielerbond vertelt op haar website dat het belangrijk is om enkele zaken in het achterhoofd te houden, wanneer je buiten gaat fietsen. In Nederland mag dat gewoon nog, in tegenstelling tot Spanje en Italië.

Fiets alleen en vermijd drukke fietsomgevingen om de kans op verspreiding van het virus te beperken. Houd rekening met elkaar en leeg je neus niet tijdens het fietsen. In deze situatie is dat niet zonder risico. Doe ook geen gekke dingen en risicovolle manoeuvres, zegt de bond. Breng jezelf en anderen niet onnodig in gevaar. Ziekenhuizen hebben hun handen al vol aan het coronavirus.

Vermijd zware trainingen

Zware trainingen, zoals intervaltrainingen, kun je op dit moment het beste even overslaan. Een zware training doet een grote aanslag op je immuunsysteem. Wanneer je immuunsysteem zwaar belast wordt, ben je vatbaarder voor ziekten en virussen. In het kader daarvan is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Hou in de gaten of je goed hersteld bent van trainingen. Douche direct na de training, eet gezond en slaap genoeg. Allemaal zaken die van invloed zijn voor je immuunsysteem.

Gebruik je verstand

Tot slot doet de KNWU een beroep op ons gezonde verstand: "Fietsen is de mooiste sport op aarde, maar onze collectieve gezondheid is belangrijker. Neem zelf verantwoordelijkheid en hou de updates van het RIVM in de gaten."