BTW-verhoging van tafel, KNWU richt zich nu op 'bloedbad voor de wielersport': 'Dat gaat ons veel meer raken'

Maurice Leeser, directeur van de KNWU, is blij dat de BTW-verhoging op sport niet doorgaat, maar er is iets wat de wielerbond financieel veel meer raakt. 

maurice leeser van de knwu

Donderdag stond in de Tweede Kamer het veelbesproken belastingplan voor 2026 op het programma. In dat belastingplan was door de coalitiepartijen een verhoging van het BTW-tarief op onder andere cultuur en sport van 9 naar 21 procent opgenomen. Die is nu van de baan, zo lijkt het. De Nederlandse wielerbond KNWU is daar blij mee, maar iets anders is ze nog wel een doorn in het oog.

Geen feest bij de KNWU

Dat de BTW-verhoging niet doorgaat, komt door een motie van de bijna voltallige oppositie. Nu zul je denken: de coalitie heeft toch een meerderheid in de Tweede Kamer, wat hebben ze met de oppositie te maken? Nou, in de Eerste Kamer is die er niet voor PVV, VVD, NSC en BBB en dus moest minister van Financiën Eelco Heinen inbinden.

Goed nieuws voor de sportbonden dus, zou je zeggen. En in een eerste reactie is KNWU-directeur Maurice Leeser ook wel een beetje opgelucht. Maar het is ook niet zo dat hij staat te dansen op z'n bureau vandaag. "Dit is slechts één van de maatregelen die de sport kan treffen; zo zie ik het", zegt hij tegen Wielerflits.

Kansspelbelasting

Leeser staat niet te juichen, omdat de BTW-verhoging de wielersport niet echt heel erg getroffen zou hebben, zo beweert hij. Dat is niet het geval voor een andere maatregel die het kabinet wil doorvoeren. Die noemde hij eerder al 'een bloedbad voor de wielersport': de verhoging van de kansspelbelasting.

De Nederlandse Loterij is de hoofdsponsor van TeamNL en dus ook een belangrijke geldschieter van de KNWU - ze staan niet voor niets op het shirtje dat Mathieu van der Poel en consorten dragen tijdens de kampioenschappen. Door die belastingverhoging zal de loterij minder afdragen aan de sportbonden.

"Het voorstel wat er nu ligt met betrekking tot de kansspelbelasting gaat de Nederlandse sportbonden echt in het hart treffen. Er zijn dan minder financiële middelen voor topsportprogramma’s en voor de wedstrijd- en recreatiesport. En dat is wel nodig om al die mensen aan het sporten te kunnen houden. Die kansspelbelasting raakt ons veel meer", is hij duidelijk.

Hij ziet ook minder kansen om de plannen van het kabinet in dezen ongedaan te maken. Bij de BTW-verhoging had de oppositie een stok achter de deur.

"Dat hebben ze echt voor de poorten van de hel weg moeten halen, door hoog spel te spelen. Als de minister niet akkoord was gegaan, was de Eerste Kamer voor het hele Belastingplan gaan liggen. Dat is powerplay, zo ervaar ik dat. Ik heb alleen geen aanleiding om te denken dat dit bij andere maatregelen die de sport treffen ook mogelijk is. Dat blijft een zorg."