Grosschartner verrast grote namen in eerste rit Ronde van Burgos

Felix Grosschartner van Bora-hansgrohe heeft de eerste etappe van de Ronde van Burgos gewonnen. De Oostenrijker pakte de zege na een machtige aanval op het slotheuveltje.
Grosschartner

De rit werd gekleurd door een viertal renners, waarvan Nederlander Jetse Bol verreweg de bekendste was. Lange tijd bleef het redelijk gezapig, maar op ruim vijftig kilometer van de finish werd het peloton opgeschrikt door een zware crash. De grootste slachtoffers: Team Jumbo-Visma-jongeling Gijs Leemreize en Sebastian Henao. De Spaanse televisie meldde dat Leemreize een zwaar gehavende vinger zou hebben opgelopen bij de valpartij, maar dat is (nog) niet bevestigd door de ploeg. Beide renners moesten opgeven.

Vervolgens stak de wind de kop op, waardoor de chaos alsmaar groter werd. In de uitloop van de waaiers besloot Remco Evenepoel zijn benen eens te testen. De Belg trok ten aanval en reed iedereen pardoes uit het wiel. Movistar probeerde hem met man en macht in bedwang te houden, maar Evenepoel pakte al snel een voorsprong van veertig seconden. Toch kwam hij niet volledig weg en daarom liet Evenepoel zich terugzakken tot het uitgedunde peloton.

Vervolgens liet Burgos-BH zich weer zien. In de vorm van Willie Smit, die echter al snel weer werd teruggehaald door het peloton. In de finale lag nog een lastig klimmetje te wachten, die tweemaal beklommen diende te worden. Onder leiding van Team CCC werd de slotkilometer aangevat, maar de heuvel bleek uiteindelijk te zwaar voor CCC-kopman Matteo Trentin. Het was Grosschartner die een machtige aanval plaatste. Achter de Oostenrijker werd er even getwijfeld en zodoende was de vogel gevlogen. De tweede en derde plaats gingen naar respectievelijk Joao Almeida en Alejandro Valverde.

Laatste nieuws