Mathieu van der Poel doet toch mee aan het EK op 26 augustus

Mathieu van der Poel rijdt op 26 augustus het EK. De KNWU overwoog even om geen profselectie naar het EK in Plouay af te vaardigen, in verband met de ongunstige datum. Met Van der Poel in de selectie heeft Nederland plotsklaps één van de kanshebbers in de rangen.

Mathieu van der Poel doet toch mee aan het EK op 26 augustus
  • Afbeelding van Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Kalendertechnisch gezien valt het EK niet lekker dit jaar. 26 augustus is maar enkele dagen voor de Tourstart en daardoor overwoog de KNWU even op geen profs naar Plouay af te vaardigen. Mathieu van der Poel vertelde gisteren aan Het Nieuwsblad dat hij het EK rijdt. De renner van Alpecin-Fenix gaat ook wat dieper in op het feit dat hij zijn onoverwinnelijke aura momenteel kwijt lijkt te zijn.

Vorig jaar won hij in het voorjaar bijna overal waar hij startte, dit jaar kon Van der Poel nog niet overtuigen. Toch is er volgens hem niet zoveel aan de hand. "In Sanremo kwam ik bij de eerste vijf boven op de Poggio", zegt hij. "Dan kan je moeilijk zeggen dat ik heel slecht ben. Alleen mis ik net dat tikje extra om met de beste twee mee te zijn. Daar ben ik zelf ook teleurgesteld over."

Volgens Van der Poel vertekende een lekke band in de Strade Bianche zijn resultaat, maar hij geeft ook aan dat hij zelf niet honderd procent tevreden is. "Het gaat niet zoals ik het wil. Dat is niet leuk. Vooral na Sanremo was ik teleurgesteld. Ik maak daar fouten die ik niet mag maken", blikt hij terug. "Toen Alaphilippe en Van Aert aanzetten, zat ik niet gelijk op hun wiel. Dat was een eerste fout. Ik zeg niet dat ik hun wiel hadden kunnen houden – ze waren echt wel de besten in de koers –, maar het gat dichtrijden op die twee? Daar was helemaal geen beginnen aan. Zoals ik nadien ook zelfzekerder had moeten koersen. Maar dat is praat achteraf."

Volgens de alleskunner is het verwachtingspatroon rond hem niet te hoog. "Als er iemand veel van mij verwacht ben ik het zelf wel. De lat mag hoog. Dat is ook waarom ik vandaag zelf niet al te vrolijk rondloop. Na de Strade en Sanremo was ik slechtgezind. Ik had tijd nodig om dat te verwerken."

Overigens is Van der Poel vol lof over Wout van Aert, zijn concurrent uit het veld, maar geeft hij zelf ook aan dat daardoor zijn eigen mindere prestaties nog meer opvallen. "Mocht hij twee keer in mijn buurt geëindigd zijn, zou er wellicht ook veel minder over mij geschreven zijn. Nu, chapeau voor wat Wout doet. Ik wist dat dit in hem zat, maar ditmaal heb ik er toch van opgekeken."

Nieuws
  • Cor Vos