Tour de France | Alles wat je moet weten over etappe 5: Gap-Privas

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

tour de france

Vals plat in de slotfase

De vijfde etappe verloopt in het eerste gedeelte over golvend terrein. Via onder meer Gap, Nyon en Montélimar trekt het peloton richting Privas, waar een vrij lastige finale is uitgetekend. De absolute finale loopt namelijk vals plat omhoog en zou voor sommige sprinters er te veel aan kunnen zijn. Wellicht kunnen machtsspurters als Peter Sagan en Alexander Kristoff hier hun slag kunnen slaan, maar ook de intrinsiek rappere Caleb Ewan en Sam Bennett rijden vrij vlot bergop.

Finishplaats Privas ligt dicht bij het grotere Valence. Het is de geboorteplaats van onder anderen Axel Domont van Ag2r-La Mondiale. Het is echter vooral de streek van Charly Mottet, een van de toonaangevende Franse renners eind jaren tachtig en begin jaren negentig. Op de erelijst van Mottet staan onder meer drie ritzeges in de Tour de France, drie eindzeges in het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Lombardije. Mottet werd daarnaast een keer tweede in de Giro d’Italia en tweemaal vierde in de Tour de France. De naam Mottet zal ongetwijfeld eens de revue passeren tijdens de rit naar Privas.

Kanshebbers

Peter Sagan, Alexander Kristoff, Wout van Aert, Caleb Ewan, Sam Bennett.

Feitje

Charly Mottet, uit de streek van de etappe van vandaag afkomstig, stond bekend om zijn aversie tegen doping. Hij stopte in 1994 op 32-jarige leeftijd.

Historie

De renners zullen de dag starten in Gap, waar de Tour de France haast kind aan huis is. De finishplaats van de vijfde etappe is dat allerminst. Slechts één keer eerder kreeg Privas de Tour de France op bezoek. In 1966 startte de vijftiende rit in het bijna 10.000 inwoners tellende stadje in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Die dag ging de zege naar de Spanjaard Luis Otaño Arcelus, die verder tot drie ritzeges in de Ronde van Spanje kwam en in eigen land een keer als tweede eindigde in de eindrangschikking.

Privas is wel een bekende stad in het Critérium du Dauphiné. De voorbereidingskoers op de Tour de France die altijd in het zuidoosten van Frankrijk wordt georganiseerd. Luc Leblanc, Alexandre Vinokourov en Alejandro Valverde wonnen ooit een etappe in Privas.

Vorig jaar werd er een soort generale georganiseerd, want toen kende Privas aankomsten in zowel de Tour de l’Avenir als de Tour Féminin de l’Ardèche. In de toekomstronde ging de zege naar het Zwitserse talent Stefan Bisseger, terwijl in de vrouwenkoers veelvraat Marianne Vos huishield.

Tour de France
  • roadbook tour de france