De Gendt: 'Coronamaatregelen aan de finish zijn voor de show'

De Tour de France gaat dit jaar door bij de gratie van strenge coronamaatregelen (en fans die zich daar aan houden), maar Thomas De Gendt is er niet echt van onder indruk, zo vertelt hij in z'n column in Het Nieuwsblad. "Ik rook de bierlucht uit iemands mond", vertelt hij.

De Gendt: 'Coronamaatregelen aan de finish zijn voor de show'
  • Thomas De Gendt Thomas De Gendt

De Gendt vertelt dat hij wel te doen had met Julian Alaphilippe, die dankzij een tijdstraf het geel kwijtraakte. De Gendt vertelt dat hij. zelf nog nooit een straf heeft gehad, op één keer na toen hij in de Vuelta (met toestemming van de jury) achter de auto naar de bevoorrading reed. De Belg zou daar afstappen, maar werd door de jury plots eerder uit koers gezet.

Volgens De Gendt is het tegenwoordig, met toeschouwers die alles filmen, veel lastiger om vals te spelen en bijvoorbeeld aan de ploegleidersauto te hangen. De Gendt noemt een voorbeeld van twee renners van AG2R die vorig jaar uit de Vuelta werden gezet nadat er beelden van ze (terwijl ze aan de auto hingen) op Twitter verschenen.

Dit jaar kunnen toeschouwers in verband met corona de renners geen zetje geven, vertelt de renner van Lotto-Soudal. "Hoewel: ik vond dat er toch heel wat volk op de cols stond. Zonder mondmasker", zij hij kritisch. "Aan de finish is de boel afgesloten, maar dat is voor de show. Van de ploeg mogen we zeker geen drank aannemen. Maar ook al houden de mensen afstand: veilig is het niet. Ik rook de bierlucht uit iemands mond, dus als die besmet is met het coronavirus, kunnen de renners die naast hem rijden ook besmet raken."