Vuelta | Slimme én sterke Wellens wint in binnenbocht, Nederlanders komen net tekort

Twee Nederlanders in de vlucht van de dag, maar een Belg ging er met de zege vandoor.

arensman van baarle

Alhoewel Wilco Kelderman in de Giro de Nederlandse eer hooghield en de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma oppermachtig was, viel er in de drie grote rondes nog geen Nederlandse etappezege te bewonderen. In de 14e etappe van de Vuelta naar Ourense was er een van de laatste kansen op oranje dagsucces: Dylan van Baarle en Thymen Arensman zaten mee in groep van 7 vol met kleppers: Michael Woods, Tim Wellens, Marc Soler en Zdenek Stybar. De minder bekende Fransman Pierre-Luc Périchon completeerde de groep.

In het peloton leken de mannen van Total Direct Energie het even dicht te rijden, maar met nog zo'n 145 kilometer te gaan was het duidelijk dat de zeven vooraan het gingen uitmaken. Maar in de afdaling lieten zowel Arensman als Van Baarle zich verrassen. Soler en Stybar reden weg, Wellens kon nog aansluiten; de twee Nederlanders reden met Woods achter de feiten en achter de koplopers aan.

Dat was zonde voor de Nederlanders, maar zorgde wel voor een mooie paar laatste kilometers. Konden de drie het gat tooch nog dichtrijden? Jazeker, want met nog twee kilometer begonnen de drie vooraan wat naar elkaar te kijken. Een paar honderd meter laten zaten onze landgenoten en de Canadees weer vooraan.

In de laatste kilometer ging het bergop. Toen Tim Wellens aanging, moesten Van Baarle en Arensman afhaken. Woods kon wel volgen, maar had in de laatste meters de buitenbocht, waardoor hij de Belg niet meer kon passeren en de Lotto-Soudal-coureur de tweede etappezege van deze Vuelta boekte. In het peloton waren er daarna geen tijdsverschillen tussen de toppers.

Top 10 van de dag

Algemeen klassement