Jonge veldrijder out zich als eerste Belgische renner als homo: 'Hoop dat ik een voorbeeld kan zijn'

De jonge Belgische veldrijder Justin Laevens, die dit weekend het BK voor beloften rijdt, heeft zich geout als homo. Hij is de eerst Belgische wielrenner die dat doet. Daarmee wil hij een voorbeeld zijn voor anderen.
Jonge veldrijder out zich als eerste Belgische renner als homo: 'Hoop dat ik een voorbeeld kan zijn'

"Dat is niet makkelijk in de sportwereld", zegt Laevens. Ik zat er al twee jaar mee in mijn hoofd. Ik vond het niet moeilijk me te outen, maar wel in de sport, want ik ken geen enkele renner die ook homo is. Het was ook een grote stap. Mijn ouders waren er heel positief over. Ze zeiden: 'Eigenlijk moet je je daar niet voor schamen.' Ik was vooral bang voor de reacties van grotere renners of teams, maar dat is denk ik niet het geval."

Laevens, die uitkomt voor Proximus Alphamotorhomes Dolticini, rijdt zondag het BK voor beloften. "Veel mensen denken dat het een eer is om tussen die grote mannen te fietsen, maar het is heel zwaar. Als beloften starten wij helemaal achteraan. Die groten starten heel snel, zij beginnen heel explosief", legt Laevens uit. Als winnaar wijst hij Wout van Aert aan.

Over zijn coming-out voegt hij het volgende nog toe: "Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn, ook voor andere sporters. Misschien zitten er nog in hun schelp verborgen."

Laatste nieuws